Федерер "обича" да пропуска мачболи

Роджър Федерер бе съвсем близо до титла №9 на “Уимбълдън”, но в крайна сметка преклони глава пред Новак Джокович в исторически финал в Лондон в неделя. 37-годишният швейцарец имаше 2 мачбола при 8:7, 40:15 и свой сервис в петия сет, но сърбинът се измъкна и в крайна сметка световният №1 триумфира след решаващ тайбрек при 12:12, грабвайки за пети път ценния трофей.

Федерер далеч не за първи път губи важен мач срещу Джокович в турнир от “Големия шлем” след като пропилява 2 поредни мачбола. Това се случва още на полуфиналите на US Open 2010 и на същата фаза на US Open 2011. И двата пъти швейцарецът има предимство от 40:15 (в единия случай при сервис на противника, а в другия - при собствен начален удар), но не успява да довърши съперника и впоследствие губи мача.

Статистиката показва, че Федерер в общо 22 мача в кариерата си е губил двубой след като е имал поне един мачбол. Джокович пък е тенисистът, който най-много пъти (3) е побеждавал швейцареца, след като е отразявал мачбол(и). Най-много топки за спечелване на мача пък Федерер пропилява на полуфиналите на “Мастърс”-а в Париж през 2010 година срещу французина Гаел Монфис - цели 5.

В същото време много пъти Федерер е правил и обратното - печелил е срещи, в които противникът му е имал мачбол(и). Тези двубои са 21, като сред “жертвите” на швейцареца виждаме имена като Лейтън Хюит, Андре Агаси, Анди Родик, Гаел Монфис и Стан Вавринка, а последният “опарил се” по този начин от Федерер е хърватинът Борна Чорич, на турнира в Рим (на клей) тази пролет.
ПОВЕЧЕ ЗА ФЛИРТА НА ФЕДЕРЕР С МАЧБОЛИТЕ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!
Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти