Топ 10, топ 20 или топ 32 и топ 44 - кои "топ"-ове са важните в тениса и защо?

Топ 10, топ 20 или топ 32 и топ 44 - кои "топ"-ове са важните в тениса и защо?

Покрай изпадането на Григор Димитров от топ 50 на световната ранглиста по тенис за първи път от 2012 година насам много фенове изразиха своите притеснения за бъдещето на единствения българин в елита на спорта, а други намериха нов повод за злорадстване.

В тениса медиите, рекламодателите и промоутърите подвеждат феновете с отдаване на прекалено много значение на определени порции от световната ранглиста (топ 5, топ 10, топ 20, топ 50, топ 100), но всъщност за входните списъци на турнирите и за изготвяне на основната схема се взимат предвид други, не толкова закръглени отделения на класацията на АТР и WTA.

Кои “топ” са най-важни в тениса на практика, а не само за имидж и престиж? Къде трябва да се намира един състезател, за да не се притеснява, че ще влезе по право в основната схема на най-големите турнири или пък ще бъде сред поставените, или пък водач на четвъртина?

Естествено, всички изброени по-долу “топ”-ове влизат в сила, при положение че няма контузени играчи, което се случва сравнително рядко. В такъв случай, логично, играчите на следващите места в ранглистата се облагодетелстват от отсъствието на тенисистите с травми.

Топ 4

- Играчите в топ 4 си гарантират, че ще са водачи на четвъртините в турнирите от “Големия шлем” и също така, че до полуфиналите няма да срещнат съперник с по-висок ранкинг. Дали си втори или трети обаче няма особено значение, защото обикновено първият поставен играе с четвъртия (евентуално, ако стигнат до тази фаза) на полуфиналите, а вторият - срещу третия. Играчите в топ 4 имат сериозен шанс да са водачи на схемата на “Мастърс” и почти сигурно са водачи на схема на турнири от сериите АТР 500 и АТР 250 (стига да се включат в събитие от най-ниската категория на Мъжката тенис асоциация).

Топ 8 (между 4-о и 8-мо място)

- Съсредоточаваме се върху местата между 4-о и 8-мо: играчите там имат “комфорта” да не се изправят срещу опоненти с по-висок ранкинг преди четвъртфиналите на “Голям шлем”, а и обикновено са в челото на основната схема на турнирите от “Мастърс”, стига да няма контузии. Също така те обикновено са водачи на схемите на турнири от АТР 500 (стига да не участват играчите от топ 4), а и гарантирано са водачи на схеми на АТР 250 (тъй като обикновено един от тях се записва за тези турнири).

Топ 10 (9-о и 10-о място) - Няма съществена разлика дали ще си 9-и, 10-и, 11-и или 12-и в световната ранглиста, когато се изготвя основната схема на турнир. Тези играчи се разпределят от жребия в четвъртините на поставените под номер 1, 2, 3 и 4 и реално разликата е дали ще срещнат първо Новак Джокович или Рафаел Надал, или Роджър Федерер в турнира.
Топ 16 - Да си в топ 16 ти гарантира, че ще си сред поставените в турнирите от “Големия шлем” и в “Мастърс” сериите, където именно 16-имата най-високо класирани в стартовия списък са поставени. Реално един състезател има смисъл да се стреми да бъде не просто в топ 20, докъдето понякога медиите го хвалят, че е стигнал, а в топ 16, за да извлече реална полза от позицията си. Естествено, ако топ състезател е контузен, то и номер 17 и номер 18 и т.н. в ранглистата може да стигнат за поставеност в “Мастърс”-ите. Играч в топ 16 е много вероятно да е водач на схема на турнир от сериите АТР 250 - например, Джон Иснър започна американския сезон на твърди кортове като водач на схемите в Нюпорт и Атланта от 11-а позиция в световната ранглиста. В зависимост от времето на провеждането на всеки турнир определени топ състезатели (от топ 16) решават дали да участват или не. Иснър е водач в Атланта като 11-и в света, но пък вторият поставен Тейлър Фриц е заслужил тази позиция в схемата като 41-ви в ранглистата, тъй като играчите над него не са дали заявки за участие в този турнир.

Топ 32

- Играчите в топ 32 са гарантирано поставени на турнирите от “Големия шлем”, като тези на позициите по-надолу имат такъв шанс, стига някой над тях да откаже участие.

Топ 44

- За този “топ” като че ли най-малко се говори, но той е важен, защото гарантира директно участие в турнирите от сериите “Мастърс”. Ако си в топ 44 шест седмици преди началото на даден “Мастърс”, попадаш директно в основната схема (в Монте Карло се взимат предвид позициите 4 седмици преди старта). Остава и тук уговорката за контузени и отсъстващи състезатели.

Топ 100?

Играч около 90-105 място в световната ранглиста може да влезе директно в схема на турнир от сериите АТР 250, в зависимост от времето на провеждане на събитието. В Гщаад следващата седмица Томас Фабиано (104-и) и Алберт Рамос-Виньолас (101-ви) влизат директно в схемата, а 82-рият Пабло Андухар дори е сред осемте поставени в надпреварата.

Топ 130-150 - Поради зловещата конкуренция в мъжкия тенис феновете могат да направят (приблизителна) справка за способностите на даден тенисист - ако е около 130-ото място, значи заслужава уважение и не трябва да бъде подценяван. Приблизително първите 130-150 в света имат способности да играят тенис и да поддържат добър стандарт на живот със спечелените пари от резултатите си.
Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти