Алгис Христов: Григор е щастливец, защото се е опазил от контузия до 28 години

Алгис Христов: Григор е щастливец, защото се е опазил от контузия до 28 години

Ефирните отигравания на корта, в най-напрегнатите моменти, са онова, което феновете на тениса обожават. И заради което са готови да гледат без проблем 5-часов дуел, в 03:00 часа след полунощ. Незабравимите спектакли са източник на вдъхновение за самите зрители  – да хванат ракета и да стъпят на игрището – някои за пореден, а други – за пръв път.

Всичко това не би било възможно, ако до големите тенисисти нямаше хора като Алгис Христов. Физиотерапевтът на Григор Димитров стана популярен в тенис средите с това, че е един от верните хора в щаба на първата ни ракета. Неговата роля е „да напомня на спортистите да си мият зъбите“, както обича да се шегува. Или иначе казано, да отговаря за толкова невъзможна мисия, че и Том Курз не би се наел да я изпълнява – превенция от контузии.

„Основната ми роля в щаба на тенисистите е възстановяването. Аз съм физиотерапевт. Моята задача не е да лекувам травми на корта, а да предотвратявам такива“, обяснява Алгис.

Разбира се, да се каже е много лесно, но да се изпълни е по-сложно от подреждането на „Отмъщението на Рубик“. Само си представете сложните биомеханични движения, които тенисът изисква. Всяко усукване, приплъзване и напрежение, за което мускулите и ставите в човешкото тяло не са създадени.

„Тенисът е спорт, който развива едната половина на тялото в горната част и срещуположната в долната. Това е търсен ефект. В този спорт се изграждат асиметрични тела. Аз се стремя в цялата ми работа към превенцията и борба с травмите.

Ние сме много обездвижени в днешно време. Особено любителите – от офиса скачат на корта. Имат запазен един час и искат до последната минута да го използват за тенис. За да се предпазят от контузии обаче, трябва да се загрява. За един час игра трябва загрявка от 20 до 30 минути . И още 30 минути разпускане на мускулатурата след натоварване. Събира се един час тенис и поне един час работа извън корта“, казва Алгис.

Всъщност за да разбере човек дали някой си върши работата от сърце, той трябва да потърси има ли някакъв личен мотив. Защото хората с мотив са идеалистите, от които се нуждае всяка сфера. Те са онези, които стоят зад това, в което вярват, дори и това да означава, че трябва да стоят сами.

„Аз тренирах лека атлетика в училище. На 16 години получих рядко заболяване на коляното. Направих операция и се наложи да почивам една година. Върнах се, но не на такива обороти, на които би следвало. Дойде време да избирам университет и реших да е нещо, свързано със спорта. Избрах физиотерапията. Може да се каже, че и заради моята контузия реших да правя така, че да не се случват такива неща на другите.

Завърших през 2009 година и започнах работа в ортопедията в Горна баня. Един от лекарите играеше тенис и на едно Държавно отборно първенство им трябваше медицинско лице. Дадоха ми една лекарска чанта и ми казаха да отивам“.

Това е голямата среща на Алгис Христов с тениса. Иначе специалистът четири години е част от националния отбор по академично гребане в Азербайджан, бил е в тим по хокей на трева, работи с лекоатлети и дори с Кубрат Пулев преди мача на родния боксьор с легендата Владимир Кличко.

„С всички сериозни спортисти се работи лесно. Може би все пак с индивидуалните спортове е по-лесно, защото може да приложиш повече личен подход“, казва Христов.

Точно личният подход пък е причината, заради която и до ден днешен Алгис (освен мениджърът на Григор – Георги Стоименов) е единственият българин, който някога е бил, и продължава да бъде част от щаба на Григор Димитров.

„Късметлия съм, че работя с Григор. Той е бил с едни от най-добрите физиотерапевти в света. Между нас има голямо доверие. За първи път работихме в Люксембург през 2015 година. Тогава още бях в Азербайджан с отбора по гребане.

След това Алгис получава оферта да работи в щаба на Григор Димитров, но не мисли да я приеме, защото с жена си чакат дете. Физиото иска да приключи ангажимента си с отбора по гребане и след олимпийските игри през 2016 да спре с пътуванията.

В края на ноември 2015 година  Григор Димитров и Гаел Монфис изиграха демонстрационен мач в столичната зала „Арена Армеец“. Тенисистите изпълниха обещанието си за шоу и заслужиха аплодисментите на присъстващите с атрактивни отигравания, динамични разигравания и много чувство за хумор. А в щаба на първата ни ракета отново е Алгис Христов.

„Бяхме от сутрин до вечер заедно на демо мача. След това си паснахме. Направихме и един лагер в Монте Карло и така започна всичко. Всъщност аз не пътувам през цялото време с него. Кейси (б.а Кейси Кордиал) основно е с него, аз му помагам. Досега не съм отказвал пътуване, откакто работя с Григор. Това ми е работата. Някои са на кораби, други – по самолети, ние ходим по турнири“.

Кратко, точно и ясно. Много по-сложно обаче е, когато се стигне до контузия. Топ тенисистът ни пропусна два месеца от настоящия сезон заради травма в рамото. В началото на годината се появиха първите новини за физическите проблеми на Димитров. Той отказа участие на ABN Amro World Tennis Tournament (9-17 февруари) в Ротердам, след като след две медицински консултации бе посъветван да си почива заради възпаление на сухожилие в рамото. Впоследствие Димитров не игра в Акапулко и Индиън Уелс, като в програмата му се получи период без турнири от Australian Open до Маями. Последва постепенно завръщане, преди да дойде и върхът в сезона на водещия ни тенисист – победата над Роджър Федерер на US Open

„Григор вече не е контузен, но лекуването беше един много дълъг процес. Нямаше точни срокове, които да бъдат предвидени, макар че бяха направени много изследвания. Трудно е от психическа гледна точка. За него дори бе по-трудно, защото това бе първата голяма травма, с която се сблъсква. Той всъщност е един щастливец, защото е на 28 и няма голяма контузия. Няма тенисист, който да се е запазил толкова дълго време“, казва Алгис.

Проблемът с рамото вече в миналото, а именно такива препятствия изпитват колко сплотен е един колектив:

„Хората в един щаб са едно семейство. Ние сме повече от приятели. В свободното си време с Григор играем табла, яци (игра със зарове). Намираме начини да си прекарваме така времето, вместо да си забиваме главите в телефоните“.

Цялото интервю вижте в Tenniskafe.com

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти