Джокович не допусна изненада и осигури мечтан дуел с Федерер

Джокович не допусна изненада и осигури мечтан дуел с Федерер

Носителят на 16 титли от “Големия шлем” и седемкратен шампион в Австралия Новак Джокович за десети път в кариерата си подчини Милош Раонич и осигури на феновете мечтан полуфинален сблъсък с Роджър Федерер. Великият сърбин се нуждаеше от 2 часа и 53 минути за победата с 6:4, 6:4, 7:6(1), като ще се изправи срещу Маестрото, по-рано спасил седем мачбола срещу Тенис Сандгрен.  

За 37-ми път Джокович е полуфиналист в турнир от “Големия шлем” и продължава да бъде основен фаворит за осми трофей в Мелбърн. Останалите четвъртфинали противопоставят Рафаел Надал на Доминик Тийм и Александър Зверев на Стан Вавринка.

Предстои ни 50-и сблъсък между Ноле и Роджър, като великият сърбин води с 26-23 победи.

Раонич бе един от двамата тенисисти без загубен сет на четвъртфиналите, а през целия турнир до момента сервираше почти безупречно и му се бе налагало да отразява само осем брейк-бола. В първия сет обаче и двамата с Джокович изпитваха трудности в спечелването на лесни сервис-геймове, като почти във всеки имаше възможност за пробив на съперника.  

Гигантът от Канада видимо се представяше по-зле при ретурите и особено при свой втори сервис, което впоследствие наклони везните в полза на Ноле. Великият сърбин успя да пробие от четвъртия си шанс в десетия гейм на първия сет и се възползва да поведе с 1:0, като може би от психологическа гледна точка за Раонич бе най-важно да вземе първата част, за да повярва, че има шанс да надвие 16-кратния шампион от “Шлема”. 

Солидните ретури на Джокович наказваха рано-рано във втория сет моментните спадове в началния удар на Раонич и се стигна до ранен пробив. Както често се случва, един-единствен брейк бе достатъчен за опитния сърбин да затвори сета, като понякога спестяваше енергия на посрещане в следващите геймове и разчиташе изцяло на сервисите си, за да стигне до 6:4.

Правеше впечатление, че Раонич често се въвличаше в дълги разигравания от основната линия и вероятно се окуражаваше в случаите, когато надиграваше Джокович по този начин. Това обаче бяха по-скоро изключенията от правилото, а и форхендът на канадеца определено го предаде в най-важния му мач от турнира. В много моменти той подготвяше перфектно точката за завършване с уинър по оголената права, но изкарваше топката в аут с предната страна на ракетата си. В комбинация с няколко неуспешни ретура в ключови моменти (също от форхенд) той не можа да постави под сериозно напрежение Джокович или да осъществи пробив.

Вторият сервис-гейм на Джокович предложи малко повече емоции и интрига, след като Раонич влезе в разигравания и заложи на излизания на мрежата, които можеха да му осигурят двоен брейк-бол. Невероятната защита зад основната линия на Ноле му позволи с впечатляващ лоб да лиши съперника от уинър след воле и да стигне до 30-30. Впоследствие се стигна и до дюс, но Раонич спря да бъде агресивен и разчиташе прекалено много на подсечения си бекхенд в разигравания, като в крайна сметка сбърка и предаде гейма. 

При 4:4 изненадващо Джокович взе медицински таймаут, за да смени контактните си лещи. Раонич трябваше да минава през големи трудности, за да не допусне пробив при 5:5, като спаси четири възможности и мина през шест дюса, но издържа и си гарантира тайбрек. В него обаче той започна ужасяващо с елементарно сбъркан форхенд до мрежата, после не можа да задмине излезлия на мрежата Джокович и се озова в огромна беда при 1:5. Ноле бързо стигна до пет мачбола и я постигна с нов великолепен ретур.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти