Владо Зографски се впуска в атака

Владо Зографски се впуска в атака

Българинът стартира от квалификациите във Висла днес 11-ия си сезон в Световната купа

Владимир Зографски ще стартира днес от квалификациите във Висла новия сезон за Световната купа по ски скокове. 25-годишният българин е един от 70-те състезатели, които ще влязат в битка за победата в откриващата надпревара на най-безстрашните алпийци.

Роденият в Самоков скиор ще започне участие в 11-ия си пореден сезон в компанията на най-силните скачачи. Той дебютира в Световната купа на 14 декември 2008-а в Праджелато, когато само на 15 години се нареди на 43-о място в класирането. Пикът на Зографски бе през 2013-а. Тогава българинът постигна най-големите си успехи във веригата и зае престижното 33-то място в генералното подреждане. Последва изненадващ спад, но след зимната олимпиада в Пьончан през февруари тази година надеждите и амбициите на национала ни отново се възобновиха. В Южна Корея той записа исторически рекорд с 14-ото си място на нормалната шанца, след което на голямата завърши 35-и и отново започна да мечтае за солидни резултати през настоящия сезон.

Със сигурност конкуренция няма да му липсва. Зографски не е сред фаворитите за Топ 10, където безспорен №1 е Камил Щох. Полякът спечели втората си Световна купа през миналата зима, като се е прицелил в постигане на требъл. Едва още трима други скачачи са вземали Глобуса повече от два пъти – сънародникът му Адам Малиш (4), финландецът Мати Никанен (4) и австриецът Андреас Голдбергер (3). Само един от тях обаче е защитавал успеха си от предходния сезон – Малиш прави това на два пъти през 2002 и 2003 г.

Претенции към трона ще предяви Рихард Фрайтаг. Германецът завърши втори през миналата кампания, на цели 373 точки зад Щох. Той ще се опита да стане четвъртият представител на своята родина, който печели Големия глобус, след Зеверин Фройнд (2015), Мартин Шмит (1999) и Йенс Вайсфлог (1984). В спора за първото място се очаква да влезе и Даниел Андре Танде. Норвежецът неизменно е трети в последните два сезона, а едва 24-те му години са предпоставка тепърва да разгърне още солидна част от потенциала си. Не бива да забравяме и австриеца Щефан Крафт. Той вече стъпи на върха през 2017-а, а през миналия сезон се качи на подиума 8 пъти, макар да не записа нито една победа.

Кои ще са другите, които ще се опитат да свалят Щох от трона? Андреас Велингер (Гер), Йохан Форфанг и Роберт Йохансон (Нор) звучат доста примамващо като опции за крайни победители. Риою Кобаяши от Япония също е способен на изненада, както и Евгени Климов (Рус), Даниел Хубер (Ав), Карл Гайгер (Гер) и Килиан Пейер (Швейц). Феновете на ски скоковете определено ще има какво да следят през новия сезон. А докато Владо Зографски е сред участниците, на наша територия също ще има за какво да се вълнуваме.

Владимир ИВАНОВ, "Тема Спорт"

Последвайте каналите ни в:

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти