Хокейният коментатор Иван Чешанков: Истинското Световно започва от 1/4-финалите

Хокейният коментатор Иван Чешанков: Истинското Световно започва от 1/4-финалите

В последните дни на груповата фаза на Световното първенство по хокей страницата във Facebook Хокей на лед - "Страницата" се свърза с известния хокеен коментатор от "Евроспорт" и "Max Sport" - Иван Чешанков. Журналистът има сериозен поглед върху ситуацията в международния хокей, следи изкъсо случващото се на световното в Словакия и разказа в интервю впечатленията си от видяното досега в Словакия и очакванията си за предстоящите дни на турнира:

- В решителната част от груповата фаза на световното първенство сме. Има ли нещо, което прави по-голямо впечатление или искаш да отбележиш?

- (И. Ч. - Иван Чешанков - бел. ред.) В първата седмица от световното първенство бяха изиграни 32 мача, но само два от тях завършиха наравно в редовното време. Все още не сме станали свидетели на сензации. За съжаление преобладават мачовете с предизвестен край и се налага мнението за сериозна разлика в класите между отборите, които са в топ 8 на световната ранглиста и останалите. Прави впечатление, че 11 мача завършиха с голова разлика от 4 или повече, а други 11 мача с точно 3 гола разлика.

- Много ли са 16 тима в елитната дивизия?

- (И. Ч.) В момента така изглежда, но според мен това впечатление се засилва от формата, по който се провежда световното първенство. В елитната дивизия за първи път участваха 16 отбора през 1998-а, но тогава бяха разделени на 4 предварителни групи по 4 отбора, след което се формираха нови две групи и на практика аутсайдерите нямаха толкова много мачове с фаворитите. От 2012-а беше въведен настоящия формат с две предварителни групи по 8 отбора, който дава повече шансове на отборите от "втория ешалон" да играят с най-добрите, но и може да доведе по повече неравностойни двубои както се случва тази година. Спортът отдавна е бизнес и е ясно, че колкото повече отбори участват в елитната дивизия, толкова по-широко е отразяването на първенството и има по-голям интерес към него. Разликата в класите обаче е такава, че 6 отбора (Канада, Русия, Швеция, Финландия, Чехия и САЩ) са сигурни за участието си в четвъртфиналите, а 4 нямат реални възможности да стигнат до тях. Така се получава, че интригата в продължаващия две седмици първи етап е кои ще са допълнителните два отбора в елиминационната схема измежду Швейцария, Словакия, Германия, Норвегия, Латвия и Дания. Нещо повече, напоследък се забелязва дори откъсване на два отбора в тази средна зона - Германия игра финал на последните олимпийски игри, а Швейцария стигна до два финала на световни първенства (2013, 2018). Не случайно, точно тези два отбора и Русия нямат загубена точка досега на световното след 4 изиграни кръга.

- Русия и САЩ преди турнира изглеждаха с най-голям шанс за титлата, но в последствие и Швеция добави няколко много силни хокеисти. Как ти се струват големите хокейни нации, кои показват потенциал да са в големия финал?

- (И. Ч.) Швеция спечели последните две световни титли и отново има много боеспособен отбор. Това е и държавата извън САШ и Канада, която има най-много играчи в НХЛ. По стечение на плейофите за купа "Стенли" Русия този път може да разчита на всичките си звезди, но това невинаги означава автоматично първо място. В новото време "Сборная" често е имала проблеми точно когато всички звезди са налице.....Финландия направи отлично впечатление още с победата над Русия в контролен мач и продължи с успех над Канада на старта на първенството. При това за "Суоми" играят само два играчи от НХЛ, "Кленовите листа" имат проблеми в защита, но прави впечатление селекцията на млади играчи, които са пример за работоспособност, много енегрия и физически стил, който е много ефективен в елиминационните мачове. Форматът на първенството е такъв, че всичко започва от нулата в четвъртфиналите и ако не си имал проблеми в груповата фаза, това може да се обърне срещу теб, когато вече нямаш право на грешна стъпка.

- Защо за поредна година нямаме излъчване на шампионата в българския ефир?

- (И. Ч.) В последно време често си задаваме този въпрос. Неотдавна имаше един период, в който "Евроспорт" даваше "Купа Шпенглер" и световното първенство за младежи. По български телевизии бяха излъчвани и мачовете от елитната дивизия на шампионатите на планетата за мъже. За съжаление хокеят на лед в България не се радва на достатъчна популярност, за да предизвика "медийна битка" за телевизионни права. Казвал съм го и преди - зависи от българските фенове на тази великолепна игра. Вярно е, че ситуацията е като омагьосан кръг, но, ако те станат повече и ако изказват своето желание да гледат хокей, нещата може и да се променят.

- Правилата на играта и формата на мачовете в елиминациите се промени. Одобряваш ли това, че вече няма наказателни удари да определят победителя във финалните мачове и това, че форматът на овъртайма ще бъде при 3х3 полеви хокеисти?

- (И. Ч.) Крайно време беше да се премахне решаването на мача за титлата с изпълнение на наказателни удари. Спомняме си доста абсурдни ситуации от историята, особено като се има предвид, че след първата серия от наказателни удари може да бъде използван един и същ хокеист за всеки следващ удар. На теория един майстор на този елемент от играта можеше сам да победи съперника, което противоречи на логиката, тъй като става дума за колективен спорт. Продължението с "гол на внезапната смърт" е най-правилното игрово решение за определяне на крайния победител, но може би с нормалния вариант "петима на петима" за първите 20 допълнителни минути и после 4 на 4 или 3 на 3, ако се налага второ продължение.

Последвайте каналите ни в:

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти