Хеттрик за Рийбер в "требъла на Рука" в северната комбинация

Хеттрик за Рийбер в "требъла на Рука" в северната комбинация

Ярл Магнус Рийбер продължи с впечатляващото си представяне в началото на сезона в Световната купа по северна комбинация и спечели “требъла на Рука” с комфортен аванс пред конкурентите си. Цели 2 минути и 8 секунди разделиха норвежеца от преследвачите му, а сънародникът му Юрген Гробак заслужи второто място с финален спринт срещу Йенс Лурос Офтебро, за когото пък това бе трето класиране на най-ниското стъпало от почетната стълбица.

Силният и променлив вятър в Рука направи невъзможно нормалното провеждане на ски скоковете сутринта, като само 14-има участници успяха да направят опитите си. Това означаваше, че ще бъдат ползвани резултатите от предварителните скокове в четвъртък. Впоследствие вихрушката около шанцата във финландския зимен център отмени старта от Световната купа по ски скокове. 

Рийбер впечатли със скок от 144 метра и събра 153.6 точки, а младата надежда на норвежкия състав Офтебро остана втори със 138 преодоляни метра и 137.7 точки. Рийбер съответно започна ски бягането с аванс от 1:04 минути и не се виждаше кой може да му попречи да добави още един “етапен успех” след победите в събота и петък. 

Победата на Рийбер в ски бягането с аванс от 2:08 минути е втората най-убедителна в историята на Световната купа по северна комбинация (откакто се отчита такава статистика в отделните дисциплини от 2001-ва досега), като единствено Хану Манинен е постигал по-сериозна преднина от 2:29.6 минути отново в Рука през 2005 година.

Гробак и Офтебро се бориха най-вече с Франц-Йозеф Рерл за останалите две места на подиума, като Гробак атакува на последното изкачване и само Офтебро можеше да поддържа темпото му. Рерл, победител в лятната Гран при, остана на 2 секунди от младия норвежец и зае четвърта позиция в класирането, а Ейнар Лурос Офтебро (по-големият брат на Йенс) и Еспен Бьорнстад се погрижиха всички места от топ 6 да отидат на сметката на Норвегия. 

Топ 10 бе допълнен от Филип Ортер, Мануел Файст, Риота Ямамото и Винценц Гайгер. В генералното класиране за “требъла на Рука” Рийбер е перфектен с 300 точки, Йенс Офтебро завърши втори със 180, а трети остана Гробак със само 5 пункта по-малко.

Последвайте каналите ни в:

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти