Отписаха Радо Янков за Световната купа

Отписаха Радо Янков за Световната купа

Руснак, словенец и германец посочени за фаворити в битката за Глобуса

Радослав Янков не е считан за основен претендент в битката за Големия кристален глобус в паралелните дисциплини на сноуборда през този сезон. Българинът, който спечели отличието през 2016 година, а през 2017-а взе малкия глобус на гигантски слалом, завърши на непретенциозното 21-во място през изминалата кампания. 29-годишният чепеларец обаче имаше проблеми с контузия на ръката, което не му позволи да покаже най-добрата си форма. Сега голямата ни звезда в сноуборда е оптимист, че ще може да разгърне потенциала си и отново да се конкурира с най-сериозните имена в спорта.

8 Радо Янков стана 7-и в параления слалом на СП

Явно не така обаче мислят от официалния сайт на международната федерация ФИС. В превюто си за старта на новия сезон там не посочват Радо Янков сред имената, които могат да се борят за отличията и да атакуват победите в Световната купа. В анализа се акцентира на три имена, които ще се конкурират за Големия глобус.

26 Пресконференция на БФСки с Радо Янков и Алберт Попов

На първо място е Андрей Соболев. Руснакът спечели отличието през миналия сезон и сега се очаква да влезе в ролята на основен фаворит за дублирането му. "Няма друг състезател, който да притежава такава стабилност от началото до края на спускането, като Соболев. Той може да печели точки във всички дисциплини, което го прави изключително опасен", пише в част от анализа на ФИС.

След него се нарежда Тим Мастнак. Словенецът остана втори в крайното класиране през миналия сезон с 4116 точки и пасив от 509 спрямо Соболев. "През миналия сезон Мастнак направи огромна стъпка напред в развитието си. Той спечели глобуса на гигантски слалом и ако през лятото е подобрил представянето си на слалом, то има реален шанс да се конкурира със Соболев", анализират възможностите на 28-годишния словенец.

26 Пресконференция на БФСки с Радо Янков и Алберт Попов

Като трети вариант за краен победител се посочва Щефан Баумайстер. "26-годишният германец е специалист на слалом, където спечели глобуса през миналия сезон. За него важи същото като за Мастнак, но в обратна посока. Израстването му е видимо и тепърва ще върви в посока напред", коментират от ФИС.

Там посочват още седем имена, които могат да се намесят в битката за Големия кристален глобус. За съжаление сред тях отново липсва това на Радослав Янков-Дивия. Вместо него от официалния сайт на централата очакват претенденти за трона да бъдат Дмитрий Логинов (Рус), Роланд Фишналер (Ит), Лукас Матайс (Ав), Андреас Промегер (Ав), Арон Марч (Ит), Бенямин Карл (Ав) и Ян Кошир (Слвн).

При дамите съвсем очаквано в Топ 3 попадат настоящата шампионка Естер Ледецка (Чех), германката Селина Йорг, която се нареди втора през миналия сезон, както и Юли Цог (Швейц), заела четвърта позиция. С шанс да поднесат изненада пък са още Сабине Шофман (Ав), Надин Охнер (Ит), Рамона Хофмайстер (Гер), Наталия Соболева (Рус), Шейен Лох (Гер), Патриция Кумер (Ав) и Милена Бикова (Рус). Началото на сезона в паралелните дисциплини на сноуборда е в руския зимен център Баной този уикенд.
"Тема Спорт"
Последвайте каналите ни в:

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти