Ф1 инженер коментира спора за аерокрилата на Ducati

Ф1 инженер коментира спора за аерокрилата на Ducati

Задното крило на мотора на Ducati, с който Андреа Довициозо спечели първия кръг за новия сезон в MotoGP в Катар, генерира допълнително притискане, потвърди бившият главен инженер на Ферари във Формула 1 Тони Кукерела.

След края на състезанието четири отбора подадоха оплакване срещу задницата на Ducati - Honda, Aprilia, Suzuki и KTM. Те смятат, че елементът, прибавен на шасито, подобрява притискането. Стюардите в Катар отхвърлиха оплакването, но четирите тима зададоха въпроса към Световната федерация по мотоциклетизъм, която има малко повече от седмица да оповести своето решение – преди втория кръг за сезона в Аржентина (29 – 31 март).

"Очевидно е, че крилото на мотора генерира притискане. Ефектът веднага се отразява на задната гума. След като тя е поставена, горещият въздух не преминава през друга част от мотора. Проблемът е, че начинът, по който са написани правилата, позволява това, и няма специфичен начин, по който да се забрани", сподели Кукерела, който в момента е шеф на Формула Е отбора Махиндра. "Федерацията се сблъсква с трудна ситуация. Очевидно е, че Ducati са напред спрямо останалите отбори що се отнася до аеродинамиката, умни са и знаят как да интерпретират правилата".

"Дори във Формула 1 сме ставали свидетели на пролуки в правилника, които позволяват умните отбори да се възползват от нещо, което не е било забранено първоначално".

"Федерацията ще трябва да пренапише техническите регулации, защото е очевидно, че няма как да бъде изчислено какъв е ефектът от елементите на всеки един мотор. Не можеш да зaбраниш части, които генерират притискане, ако не можеш да докажеш, че го правят. Това, което можеш да направиш, е да сложиш граници", допълни Кукерела.

Миналото лято Гран При комисията в MotoGP одобри правило, което цели да спре отборите да инвестират в развитие на аеродинамиката, за да бъдат намалени нарастващите разходи, свързани с това.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти