Есапека Лапи поведе на рали Турция (видео)

Есапека Лапи поведе на рали Турция (видео)

Пилотът на Citroen Есапека Лапи пое лидерството на рали Турция – най-близкият до България кръг от календара на Световния рали шампионат (WRC). Лапи води с девет секунди пред Андреас Микелсен с Hyundai след сутрешните петъчни състезателни отсечки. Яри-Мати Латвала пък постави трети конструктор в топ 3 със своята Toyota Yaris на още четири секунди зад Микелсен. Латвала бе начело, след като спечели две етапни победи сутринта, но заради очаквани камъни в предпоследната отсечка преди обяд подходи предпазливо и загуби 17 сек спрямо Лапи.

На четвърто място се движи защитаващият титлата си от 2018 година Себастиен Ожие с втори Citroen. Шесткратният шампион спука гума в първия петъчен етап и изостана на 15.1 сек от първото място, но все пак се движи най-добре сред претендентите за титлата този сезон. Теему Сунинен с Ford Fiesta е на пета позиция пред лидера в генералното класиране От Танак с Toyota. Танак, който е фаворит за титла през 2019, единствен се състезава в петък с една резервна гума в автомобила си.

На седма позиция, на 30 сек зад Лапи, се движи и последният претендент за световния трофей – Тиери Нювил с Hyundai, който се оплаква от липса на сцепление със задните гуми на сухите и прашни терени.

Топ 10 допълват още Крис Мийк (Toyota), Дани Сордо (Hyundai) и Понтус Тидеман, който замества Елфин Еванс в автомобила на M-Sport Ford.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти