Гледай на живо

Септември (София) (U16) - ЦСКА-София (U16) 2:0

Снукърът влиза в българското училище

Снукърът влиза в българското училище

България е една от първите страни, обгърнали амбициозната идея на Европейската билярд и снукър асоциация (ЕБСА) да включи джентълменския спорт в образованието. "Развитие на умения в и чрез снукър" (STROKE) ще популяризира на европейско ниво личните, социалните и образователните предимства на спорта и нуждата от прилагане на механизми за двойната кариера в спорта.

Съшността на проекта е да се вкарат снукър маси в български гимназии, за да може самият спорт да стане по-масов и предимствата му да се ползват не само с мисъл за професионално развитие като играч, но и по отношение на плюсовете в образованието.

В специално интервю за Sportal.bg председателят на ЕБСА Максим Касис обясни повече подробности за проекта.



“Тази наша програма е изцяло насочена към младите хора - ученици, играчи… Целта е да ги мотивираме не просто да играят снукър, но и да посещават редовно училище и да не пренебрегват образованието си, защото един ден може да решат да спрат да играят и не бива да остават без обучение. В спорта някои са успешни, а някои - не, така че ако някой спре училище и спре да играе впоследствие, може да се окаже, че е изгубен в живота си.

Тази инициатива започна в Китай - да се поставят по-малки маси за снукър в училищата, за да може да играят децата редовно. Въпросната маса е сгъваема и се монтира много по-лесно и по-бързо, като няма нужда постоянно специален екип от “тейбъл фитър”-и да е нащрек. Именно това дълго време беше проблемът на билярдните спортове - сложният и дълъг монтаж на масите. Сега сгъваш масата и я поставяш в склада в училището и я вадиш единствено когато дойде време да играят децата.



Снукърът е полезен за учениците и защото ги тренира да смятат, така че могат да развиват способностите си в математиката, а и във физиката. Правилата на снукъра са такива, че постоянно смяташ не само точките в актива си, но и точките на масата и преценяваш много възможни варианти в перспектива. В снукъра всяка топка има различна стойност и съответно играчът не само брои, но мисли стратегически. Също така се взимат предвид ъглите между топките и скоростта им, така че комбинираме математика, физика и наука.

Такава програма вече е задвижена в Шефилд и е много интересно да се види как децата приемат с ентусиазъм идеята. В момента има около 200 снукър маси в училища в Шефилд и вече я разпространяваме сред други страни - в Белгия вече има, Полша очаква масите си, Холандия, Италия и Португалия също, естествено и България.



Имаме вече споразумение с Българската снукър федерация и задвижихме проекта в България. Във Франция също ще вкарат билярдни маси в училищата, но имаха проблем с монтирането на големи маси, така че ние им помагаме с тези въпросните сгъваеми, по-малки маси.

Всъщност, Олег Велинов ми даде тази идея - да причислим снукъра към образованието, така че му благодаря за умното предложение и се радвам, че задвижихме процеса.

Европейското първенство все още продължава и аз съм тук от началото му, а иначе не сме за първи път в България, естествено. Прави ми впечатление, че тук, за разлика от други страни, винаги организацията е по-добра от предишните пъти. Тук организаторите не просто се стремят да бъде всичко наред, а да направят събитието по-добро. Обстановката за играчите винаги се подобрява, сега всеки състезател с удоволствие идва тук, защото вижда, че малките детайли са важни тук - дори например да става въпрос за това, че има повече място между масите и по-големи зали, като цяло.

А реално аз се обадих на Олег три месеца преди началото и той за толкова кратко време успя да организира всичко по най-добрия начин, така че съм благодарен за всичко”, каза Касис.

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти