13-о отпадане в 1-ви кръг на "Мастърс" за Джон Хигинс

13-о отпадане в 1-ви кръг на "Мастърс" за Джон Хигинс

След като шампионът от миналата година Марк Алън напусна още в първия си двубой най-престижния снукър турнир извън ранкинг системата - "Мастърс" - същата съдба сполетя и една от живите легенди на джентълменския спорт Джон Хигинс. Вълшебника от Уишоу поведе с 3:1 на Райън Дей, но лековато допусна обрат и впоследствие отсъпи с 5:6 в странен двубой с неособено висок стандарт на отигравания, но пък неповторимо чувство за драма и неяснота на крайния изход.

Хигинс се оказа жертва най-вече на слабите си разбиващи удари, като само в един случай не остави директна налична червена на съперника си. От това именно си изпати знаменитият шотландец в решителния 11-и фрейм, а иначе реализира само един сенчъри брейк и има над какво да разсъждава за представянето си край зеленото сукно.

Това е 13-о отпадане в първи кръг на Хигинс в 25-ото му участие в "Мастърс", който определено не е любимият му турнир, нищо че е двукратен победител. Райън Дей пък постигна пета победа в 10-ия си двубой в престижното събитие и за трети път в кариерата си той се класира на четвъртфиналите, където ще очаква победителя от битката Рони О'Съливан - Стюърт Бингам.

Дей направи единствените два сенчъри брейка в срещата - 111 и 128 в решителния фрейм, за да остави по-позитивното впечатление на човека с успешен брейк-билдинг. Той се постара да осъществи обрат от 1:3 до 4:3 и не трепна под напрежението в последната партия, за да заслужи мястото си в следващата фаза на първия за годината турнир от "Тройната корона".

Райън Дей допусна да му бъде откраднат първия фрейм, въпреки че до последно водеше в резултата в него. Той вкара последната червена, добави и смятаната за ключова жълта, но изненадващо преподряза зелената и я заложи за десния среден джоб за Хигинс. Вълшебника от Уишоу с охота прие автогола на съперника си и разчисти за осъществяване на обрата, като направи феноменално пласиране за синя през два борда, разхождайки бялата по цялата маса.

По-голяма грешка на Дей, лишена от елемент на късмет, осигури възможнос на Хигинс да направи брейк от 65 в следващия фрейм, но пропуск по розовата означаваше, че уелсецът има още шансове. 4 точки деляха Вълшебника от Уишоу от зоната на снукърите, но пък Дей не си осигури възможност за връщане във фрейма с пропуск по черната - 2:0.

Уелсецът все пак откри сметката си в следващата партия, когато много сложно изграден брейк от 45 бе достатъчен за спечелването на фрейма. Дей постоянно трябваше да прави компенсации при недостатъци с пласирането и да размишлява върху следващите си ходове, но си проправи път между топките без толкова да комбинира с черна, за да намали на 2:1.

Както беше в първия фрейм, така и сега, Хигинс беше на изключителна висота в решителните мигове от заключителните отигравания. Дей пропиля предимството си на масата, когато можеше да се развихри между топките при добра тяхна подредба и да спечели с една визита. Вместо това той прехвърли инициативата на съперника си и Хигинс не се подвоуми - той поведе в резултата и наказа още две допълнителни грешки на Дей по последната черна и при измъкване от снукър при последната жълта. Последва пропуск по трудна кафява и Хигинс предаде масата на противника с аванс от 13 точки, като обаче на Дей му бяха нужни всички цветове, а той се провали по синята. Тя бе фрейм-бол за Вълшебника от Уишоу и той я реализира от втория опит, за да се оттегли на интервала при аванс от 3:1.

След интервала Дей започна успешно с брейк от 52, с който намали изоставането си от Хигинс на 2:3, а в течение на партията не бе сериозно застрашен от изпускане на контрола. В края шотландецът се опита да върне интригата, докато още имаше три червени на масата, но не стигна до шанс за атакуване на удобни червени. Дей отговори с реализиране на още една 1-точкова топка и се погрижи съперникът му да не стане повече от стола.

Хигинс направи грешка в началото на следващия фрейм и отвори червена за противника, който най-после можеше по-свободно да се развихри, за да реализира по-голяма точкова серия. Дей направи разчистване до черна с първия сенчъри брейк в мача на стойност 111, като именно черната бе заменена от розова на оригиналната позиция в началото на серията, но това не навреди особено на развитието на партията - 3:3!

Възходът на Дей съвсем не спря дотук, защото той успя и да поведе с 4:3, благодарение на брейк от 83, а получи и два страхотни шанса да поведе с още една партия и сериозно да се доближи до победата. Въпреки че успяваше с добри дълги червени да наказва слабите разбиващи удари на Хигинс до момента, Дей сам го върна с неточностите си в битката. Вълшебника от Уишоу успя да изравни на 4:4 с откъслечни визити и да избегне сериозна криза в двубоя, въпреки че отдавна не бе правил солидно посещение на масата.

Следващата партия бе класически фрагментарна, като и двамата страдаха по отношение на брейк-билдинга и цели 40 минути се бореха помежду си, но най-вече с разположението на топките по масата. В крайна сметка Дей се оказа с позиция за печелене и с два поредни добри удара по последната розова и черна си осигури ключов аванс от 5:4. При положение че уелсецът надделя в такъв тип фрейм обаче не бе изобщо сигурно дали Хигинс е казал последната си дума, колкото и да се разтегна времетраенето на срещата.

Именно Вълшебника от Уишоу имаше интерес да спечели десетия фрейм на една щека, само че планът му не проработи, когато излезе от позиция и спря серията си на 49. Това все пак бе втората му най-добра серия в мача, и то тя дойде след две партии, в които и двамата не демонстрираха добър стандарт на снукър. Тъй като той не комбинираше основно с черна, визитата му изчерпа основния брой червени и съответно Дей трябваше да бъде максмиално прецизен в стремежа си да открадне фрейма. Както се случи и в осмия фрейм обаче, уелсецът не можа да заличи пасива си и трябваше да приеме изравняването на 5:5, с което и вторият мач за деня влезе в решителна партия.

Хигинс продължи с безобразните си разбиващи удари и отново остави налична червена от самото начало за съперника (само в един фрейм той не го направи), който пък този път се възползва по безапелационен начин и направи пълно разчистване на стойност 128 за драматичната победа с 6:5! Пета победа на "Мастърс" за Райън Дей и 13-о отпадане в първи кръг за Хигинс.

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти