Исторически разгром в актива на Нийл Робъртсън в ранкинг финал

Исторически разгром в актива на Нийл Робъртсън в ранкинг финал

Световният шампион по снукър за 2010 година и актуален носител на трофея от „Шампион на шампионите“ Нийл Робъртсън прибави втори ранкинг трофей през сезона в колекцията си и общо 17-и в невероятната си кариера. Гръмотевицата от Австралия влезе в историята като едва втория майстор на щеката, който печели на нула в ранкинг финал (предвиден в две сесии) – 9:0 над младия китаец Жоу Юелон за титлата в Европейския Мастърс.

През 1989 година легендарният Стив Дейвис разнищи Диън Рейнолдс с 10:0 за купата в Гран при и това досега бе единственият случай, в който шампионът не дава нито фрейм на опонента си в ранкинг финал. Жоу обаче може да бъде доволен от цялостното си представяне през седмицата в австрийския град Дорнбирн, тъй като това бе първото му участие в битка за отличие от такъв ранг. Също така вероятно историята по-скоро ще изкарва на преден план онзви финал от Световното първенство през 1989 година, в който Стив Дейвис унищожи с 18:3 Джон Парът.

Тази битка за най-ценния трофей в джентълменския спорт изобщо не изглеждаше сякаш ще продължи четири сесии и поради липса на вечерен сегмент двамата трябваше да излязат да проведат демонстративен двубой за зрителите. Парът превъзмогна болката и две години по-късно надви Дейвис с 16:10 на полуфиналите, а след това спечели и световната титла, така че и Жоу Юелон може да се очаква да се съвземе от неприятното усещане на разгромната загуба.

Нийл Робъртсън още преди няколко месеца на „Шампион на шампионите“ вдигна трофей над главата си, но сега продължи страхотната си серия от спечелен ранкинг трофей във всеки един сезон от 2006-а насам, когато за първи път триумфира на най-високо ниво. Оттогава досега той вече има 17 такива купи на сметката си и изравни Марк Селби на шестото място във вечната класация по този показател – пред тях двамата са Рони О‘Съливан (36), Стивън Хендри (36), Джон Хигинс (30), Стив Дейвис (28) и Марк Уилямс (22).

Още след първата сесия срещу Жоу бе ясно, че Робъртсън ще спечели Европейския Мастърс, защото резултатът бе 8:0. Гръмотевицата от Австралия бе безмилостен, както през цялата седмица, като наниза два сенчъри брейка от 128 и 109, а в един момент реализира 410 безответни точки. Той печели топ наградата от 80 хиляди паунда, а Жоу ще се „утешава“ с 35 000. Двамата също така са първи и втори в новото класиране във веригата турнири, които включват Европейския Мастърс, Shoot Out и Откритото първенство на Гибралтар – най-добре представилият се играч в нея ще получи бонус от 50 000 паунда.

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти