Формула 1 излиза извън телевизора

Формула 1 излиза извън телевизора

Новото ръководство на Формула 1 е твърдо решено да разшири аудиторията на спорта, като въведе алтернативи на традиционното телевизионно излъчване. "Живеем в постоянно променящ се свят" заяви Чейс Кери, човекът, който замени Бърни Екълстън на върха на Ф1. Американецът посочи, че в днешно време има множество платформи за доставка на съдържание – свободни и платени ТВ услуги, социални медии и OTT. OTT или Over The Top – с този термин се обобщават услуги, които стигат до крайния потребител по интернет, а той ги получава чрез специален приемник (в България е прието да ги наричаме декодери, STB и т. н.). Кери добавя, че има безкрайни възможности за гледане, а той иска да използва всички, за да стигне Формула 1 до максимален брой хора. OTT например може да предостави на зрителите много повече възможности, отколкото обикновената телевизия.

"Имаме толкова много съдържание – например данни по време на състезание, а не го използваме. Ако ти като зрител искаш да слушаш радио комуникацията на отделен пилот, да научиш за спирачната дистанция, да гледаш през неговата камера или каквото и да е – възможно е да имаш всичко това през дигиталните медии. И не е нужно да бъде скъпо. Ние трябва да открием най-добрия начин да предоставим спорта на всякакви възрасти и във всякакви региони."

Идеите на Кери са точно обратното на възгледите на Бърни Екълстън. 87 годишният британец тотално пренебрегваше алтернативните платформи на традиционната телевизия. Той беше изградил Формула 1 като елитарен спорт, който не е нужно да бъде широко достъпен. Бърни се отнасяше високопарно към младите поколения, защото ги смяташе за незаинтересовани и неплатежоспособни.

Годишната аудитория на Формула 1 се изчислява на около 400 милиона, така че спортът е доста привлекателен за медийните компании. От друга страна, обаче, много от тях започват да изпитват притеснения от новите собственици. Проблемът е, че плановете на Либърти медия да стриймват Ф1 директно към потребителите, превръща компанията собственик на правата в пряк конкурент на онези, които ги купуват.

В България в момента Формула 1 се излъчва по платения канал Диема спорт. В интернет има безплатни нелегални алтернативи, както и платено пиратско съдържание за най-заклетите фенове, които искат да гледат любимия спорт по канали като английския Sky Sports например. Ако Чейс Кери предложи качествена алтернатива на достъпни цени, това би бил доста ефективен начин за борба с пиратството.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти