Порше може би готвят завръщане във Формула 1

Порше може би готвят завръщане във Формула 1

След като правеха намеци от години насам, Порше изглежда разкриха най-сериозната предпоставка за завръщане във Формула 1. Немците разработват двигател, с който най-вероятно ще участват при следващите промени, планирани от ФИА за 2021. Въпросните правила попаднаха във фокуса на вниманието и на други компании като Астън Мартин и Алфа Ромео, но засега няма никаква конкретна информация.

При Порше ситуацията изглежда по-различно. Те продължават да разработват V6 двигател, който първоначално трябваше да замести четири цилиндровия в LMP1 категорията на Световния шампионат по издръжливост. Важна подробност е, че Порше обявиха своето оттегляне от тези серии по-рано през годината, като оставиха отворена опцията да се насочат към Формула Е. Тъй като работата по новия им V6 двигател не е спряна, най-вероятно е той да бъде използван в други категории на моторния спорт като Формула 1.

Немският производител не крие, че има интерес да се завърне в най-престижния световен шампионат, където не присъства от 1991 година насам. По онова време Порше имаха неуспешен опит с отбора Футуърк Ероус, след което напуснаха трайно. За първи път се заговори за завръщане през 2010, но едва през 2017 има по-сериозни индикации за сериозни намерения.

При всички положения нищо няма да стане пред 2021, когато ще влязат в силна нови регулации за двигателите във Формула 1. Въпреки заплахите от страна на Ферари, че могат да се оттеглят, ръководството на спорта има амбицията да привлече повече производители. В момента само Ферари, Мерцедес и Рено снабдяват 90% от всички коли на стартовата решетка.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти