Гледай на живо

Празненствата във Велико Търново за 100-годишнината на Етър започват с демонстративен женски мач срещу полския Медик

ФИА потвърди твърдението на Фетел, че се печели време зад виртуална кола на сигурността

ФИА потвърди твърдението на Фетел, че се печели време зад виртуална кола на сигурността

Спортният директор на ФИА Чарли Уайтинг подкрепи твърдението на Себастиан Фетел, че пилотите могат да наваксват време за виртуалната кола на сигурността по време на състезание. Пилотът на Ферари направи коментар след Гран при на Испания, че състезателите могат да съкращават дистанция и следователно да печелят време в условия на виртуална кола. Според него пилотите карали по неправилна траектория, която била по-къса от нормалното.

"Еднакво е за всички, но ФИА е внедрила система, която ни кара да се придържаме към определен интервал за преминаване. Всеки трябва да намали с 40%, но знаем, че може да караш по-бързо и да скъсяваш разстояние пак в допустимия интервал".

Отначало Чарли Уайтинг не беше съгласен с Фетел, но сега той признава, че има известна истина в неговите твърдения, след като е прегледал доказателствата.

"Системата изчислява всеки 50 метра, базирано на отстоянието от линията за засичане на времето. Ако можеш да го скъсиш, значи наваксваш много малки секунди".

"Според изчисленията на нашите програмисти действително е възможно да спечелиш 150 милисекунди на обиколка".

150 милисекунди са малко над една шеста от секундата. Тоест, теоретично след 7 обиколки зад виртуална кола на сигурността даден пилот може да спечели 1 секунда, което е микроскопично отклонение. Още повече, виртуална кола на сигурността се пуска на практика за 2-3 обиколки максимум. Ако проблемите не бъдат отстранени за това време, обикновено пускат реалната кола на сигурността.

Въпреки отклонението, Уайтинг е на мнение, че системата върши работа и е полезна за спорта.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти