Ботас шокира Хамилтън в Австралия на старта на сезона във Формула 1

Пилотът на Мерцедес Валтери Ботас доминира тотално Гран При на Австралия от старта до финала и грабна по безапелационен начин победата при откриването на сезон 2019 във Формула 1. Финландецът бе недостижим от момента, в който изпревари съотборника си Люис Хамилтън още на старта, и в течение на състезанието в Мелбърн си осигури комфортна преднина от над 20 секунди пред Люис.

Ботас бе толкова уверен преди финала, че поиска от Мерцедес да мине през бокса за нови гуми, за да направи най-бързата обиколка в състезанието. От отбора не му позволиха този риск, но Валтери успя да го направи със старите си гуми, което му донесе още една точка бонус към 25-те от победата днес.

Тотално разочарование е определението за състезанието, което направиха пилотите на Ферари днес в Мелбърн. Себастиан Фетел стартира от трето място, но в течение на състезанието стана ясно, че няма никакъв шанс за нещо повече. Болидите на Скудерия отстъпваха не само на Мерцедес, но и на състезателното темпо на тези от Ред Бул.

Фетел не успя да задържи Макс Верстапен и борба за третата позиция дори нямаше, след като холандецът го изпревари без никакви проблеми. В края германецът бе настигнат и от съотборника си Шарл Леклер, който явно бе с по-добрата стратегия днес, но двамата не размениха позициите си до финала. Така Леклер финишира пети в първото състезание в кариерата си за Ферари.

Люис Хамилтън днес нямаше отговор на темпото, което наложи Ботас, и понесе най-тежката загуба във вътрешната битка от идването на съотборника му в Мерцедес. Въпреки това британецът осигури двойна победа за германския тим, който доминира тотално в Австралия.

На третото стъпало на подиума в Мелбърн се качи Макс Верстапен от тима на Ред Бул. Холандецът имаше нужното темпо в края на надпреварата да изпревари дори и Хамилтън за второто място, но грешка и минаване през тревата го лишиха от това.

На старта перфектно потегли пилотът на Мерцедес Валтери Ботас, който успя да изненада съотборника си Люис Хамилтън и от втора позиция му отне лидерството. Финландецът поведе уверено колоната, следван от Люис и третия Себастиан Фетел от Ферари. Шарл Леклер пробва атака още след старта срещу четвъртия Макс Верстапен от Ред Бул, но не успя да я завърши и за момента остава пети.

Вчера квалификацията в Мелбърн очаквано спечели Люис Хамилтън, след като британецът доминираше от началото на свободните тренировки. Втори стартира съотборникът му Валтери Ботас, който тази година заяви, че е силно мотивиран най-сетне да победи Хамилтън и да се бори за първата си световна титла.

Трети остана лидерът на Ферари Себастиан Фетел, който нямаше отговор на скоростта в болидите на пилотите на Мерцедес. Четирикратният световен шампион изостана от лидера Хамилтън с 0.7 секунди. Четвърти стартира Макс Верстапен за тима на Ред Бул, а едва пети е новата надежда на Скудерия Шарл Леклер.

Още в 11-ата обиколка състезанието за Карлос Сайнц-младши приключи. Новият пилот на Макларън спря на пистата, след като двигателят на Рено беше обгърнат от пушеци.

До 12-ата обиколка Ботас продължава да води колоната с преднина от близо четири секунди пред звездата на Мерцедес Хамилтън. Трети е Фетел на повече от седем секунди, а Верстапен продължава на четвърто място с изоставане от близо десет секунди от лидера.

В 15-ата обиколка първи от лидерите в бокса влезе Фетел. Германецът смени гумите си без проблеми и се върна на пистата на шеста позиция зад Ромен Грожан от тима на Хаас.

В следващата обиколка стратегията на Себастиан покри и Люис. Британецът запази позицията и се върна пред германския пилот на Ферари.

В 24-ата обиколка за първа смяна на гуми влезе в бокса лидерът на колоната Валтери Ботас. Финландецът се върна на трасето на втора позиция зад Макс Верстапен, на когото също предстои да смени гумите си.

В 50-ата обиколка Ботас върви уверено към победата в Гран При на Австралия при откриването на сезон 2019 във Формула 1. Финландецът води пред съотборника си Хамилтън с огромна дистанция от 26 секунди.

Макс Верстапен допусна по-рано грешка и мина през тревата, което го отдалечи на над две секунди зад Люис. Фетел е четвърти без никакви шансове за атака на място на подиума, след като се движи с много слабо темпо с гуми в много лошо състояние. За няколко обиколки германецът дори бе настигнат от съотборника му Леклер, който е с различна стратегия и тип гуми, а по-рано се движеше на десет секунди зад Себастиан.

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРАН ПРИ НА АВСТРАЛИЯ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти