Дори да не си фен на Ф1, ти трябва да знаеш за Лауда

Дори да не си фен на Ф1, ти трябва да знаеш за Лауда

През нощта на 20 срещу 21 май от този свят си отиде Ники Лауда. Трикратен шампион на Формула 1, който няма да бъде запомнен толкова с титлите си, колкото с героизма и волята си. Австриецът ще бъде запомнен като личност, която се върна на пистата след изключително близка среща със смъртта. Лауда обичаше скоростта и именно след онзи ужасяващ инцидент на "Нюрнбургринг" през 1976 г., когато болидът му се удари в предпазно заграждение и избухна в пламъци, той спечели последните си две шампионски титли.

Лауда бе човек, който триумфираше и побеждаваше най-големите фигури във Формула 1 по своето време. Когато Формула 1 бе по-различна - по-ясна, честна и уважавана. Той носеше неизчерпаема енергия в себе си и по-късно я използваше, за да мотивира пилотите си в Мерцедес.

"Лауда не само бе отличен пилот, а и много интелигентен мъж. Бих казал дори невероятно мъдър на моменти", сподели шампионът от 1996 година Деймън Хил. "Той бе борец, устремен, честен, талантлив човек", допълва Мартин Брандъл. "Той бе един от малкото хора, които можеха да седнат на една маса с Енцо Ферари и Бърни Екълстоун, да ги погледне право в очите и те да знаят, че ще се говори за бизнес".

Дори да не си фен на Формула 1, трябва да знаеш нещо за този човек – Ники Лауда. Да запомниш, че въпреки ужаса, пламъците и белезите по главата и тялото си, Лауда влезе в състезателния автомобил само 40 дни след тежкия си инцидент и във въпросната година остана на само една точка от титлата.

Да запомниш, че Ники Лауда не бе просто Ф1 пилот, а също така иноватор, предприемач, шампион, борец.

Да запомниш, че Лауда претърпя три трансплантации, но довижя до 70 години.

Да запомниш, че той се бори нечовешки за всеки един успех както във Ф1 кариерата си, така и в тази преди, когато семейството му не го е подкрепяло особено в начинанието му, и тази след това.

Да запомниш, че се състезава срещу пилоти, които приличат и се държат като холивудски актьори, но отказа да си направи пластична операция и носи със себе си белезите от онази катастрофа през целия си живот.

Да запомниш, че Лауда бе човек, достоен за уважение и възхищение на пистата, но и извън нея.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти