Хамилтън с безапелационна победа в Гран При на Франция

Хамилтън с безапелационна победа в Гран При на Франция

Люис Хамилтън спечели днешната Гран При на Франция по безапелационен начин и увеличи преднината в класирането при пилотите пред съотборника си в Мерцедес Валтери Ботас на 36 точки. Петкратният световен шампион стартира добре и до финала повече не видя в огледалата съперниците си. 

От началото на шампионата това е шеста победа от осем старта за Хамилтън и доминацията на Мерцедес се превръща в унищожителна, след като двойната победа днес отново бе за германския тим. На втора позиция финишира Валтери Ботас, носейки седмата двойна победа за Мерцедес този сезон.

Трети на почетната стълбичка се качи пилотът на Ферари Шарл Леклер. Младият монегаск стартира трети и финишира на същата позиция. В самия край на състезанието Шарл настигна втория Ботас, но не успя да се възползва от една грешка на пилота на Мерцедес в предпоследния завой преди карирания флаг и не успя да му отнеме втората позиция.

Четвърти остана Макс Верстапен за отбора на Ред Бул. Холандецът нямаше какво повече да направи и финишира на позицията, от която стартира. Зад него на пето място се класира Себастиан Фетел от Ферари. Четирикратният световен шампион атакува допълнителната точка, присъждана за най-бърза обиколка от началото на този сезон. Себ влезе за свежи меки гуми в последната обиколка и успя да изпълни плана си за една бонус точка буквално с развяването на карирания флаг.

Хамилтън вчера се справи най-добре при сложните условия на пистата “Пол Рикар” и ще стартира от първа позиция в днешната Гран При на Франция. Зад британеца на втора позиция е съотборникът му в Мерцедес Валтери Ботас, като по този начин пилотите на германския тим отново бетонираха първа стартова редиця.

Зад двамата лидери от Мерцедес стартира младият пилот на Ферари Шарл Леклер. Монегаскът е следван от лидера на Ред Бул Макс Верстапен. Четерикратният световен шампаон от Ферари Себастиан Фетел не успя да вземе максимума от възможностите на болида си и ще трябва да си пробива път напред в класирането от незавидната седма позиция.



На старта Хамилтън потегли добре и успя да защити лидерската си позиция на спирането за първи завой. Зад гърба му за щастие не се стигна до инцидент въпреки големите предпоставки след дългата старт-финална права и тежкото спиране за първи завой. На втора позиция се намира съотборникът на Люис в Мерцедес Валтери Ботас, а Шарл Леклер е трети.

Зад тримата лидери подреждането на колоната продължават четвъртият Макс Верстапен от Ред Бул и пилотите на Макларън Карлос Сайнц и Ландо Норис. Все още на седма позиция се намира Себастиан Фетел от Ферари.

След старта очаквано Фетел направи най-много изпреварвания. Освен двата болида на Макларън обаче на германеца му се наложи да изпреварва други двама още след старта – Пиер Гасли от Ред Бул и Даниел Рикардо от Рено, които успяха за момент да минат пред него. 

 

В 21-ата обиколка първи от лидерите в бокса от четвърта позиция за първа смяна на гуми влезе Макс Верстапен. Холандецът се върна с твърдите сликове пети зад Фетел, който тепърва предстои да влиза за смяна на гуми.

В 24-ата Валтери Ботас стана първият пилот на Мерцедес, сменил гумите си. Финландецът влезе от втора позиция и се върна трети зад Фетел, който продължава да е със старите си гуми. Веднага след съотборника си в Мерцедес Ботас за смяна с нови хард мина и Хамилтън. Британецът се върна на трасето необезпокояван на първа позиция.

В 26-ата обиколка Себастиан Фетел също смени медиум сликовете си с нови хард. Пилотът на Ферари не успя да "прескочи" с по-късния си бокс Макс Верстапен от Ред Бул и се върна на пистата на пета позиция.

Във втората част от надпреварата за Гран При на Франция нямаше никакви промени в челото. Статуквото се запази и Люис Хамилтън без никакви притеснения води колоната. Две обиколки преди финала британецът има комфортна преднина от повече от 16 секунди пред съотборника си в Мерцедес Валтери Ботас, която запази и до самия финал. Така Люис напълно заслужено спечели победата във Франция, която е шеста от осем старта в сезон 2019.

Валтери пък бе достигнат в последната обиколка от Леклер и битката за второто място е налице. Няколко завояй по-късно Ботас допусна грешка, но Шарл не успя да се възползва от нея и второто място на подиума остана за финландеца, а пилотът на Ферари е трети. На четвърто място, без да направи каквото и да било запомнящо се днес, остана Макс Верстапен от Ред Бул, а пети финишира Себастиан Фетел. 

Пилотът на Ферари стартира от седма позиция, не успя да мине пред Верстапен, но буквално преди последната обиколка влезе в бокса за най-меките гуми  и очаквано записа най-бърза обиколка, с която спечели една допълнителна точка към актива си днес.

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРАН ПРИ НА ФРАНЦИЯ ВИЖТЕ ТУК 

 

 

  

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти