Борис Йотов пети на Световното по гребане в Пловдив

Борис Йотов пети на Световното по гребане в Пловдив

България завърши с 5-о място Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години, което се провежда в Пловдив. Борис Йотов направи много силна финална гонка, но жестоката конкуренция не му позволи да се пребори за отличие и той завърши на 5-а позиция. Световен шампион стана Тревор Джоунс от Канада пред Кайл Шонби (ЮАР) и Натан Вержицки-Жимчик (Пол). "Доволен съм от участието си във финала и гребането си в него. Малко съм разочарован, че не успях да се преборя за медал, но това ще ме стимулира да работя още по-упорито", заяви Йотов.

Десислава Георгиева завърши трета в "Б" финала на дамския скиф, след като в послените метри беше изпреварена от Золанта Гадани (Унг) и се нареди девета в крайното класиране на дисциплината. В другия "Б" финал с българско участие двойката скул Рангел Кацарски и Марио Симеонов завърши на 5-о място и се нареди на 11-а позиция в класирането. Всички медалисти от Световното първенство поставиха автографите си върху "Лодката на приятелството", която завинаги ще пази спомена и емоциите от приключилия шампионат.

Върху лодката вече стои и подписът на президента на Международната федерация по гребане (ФИСА) Жан-Кристоф Ролан и неговото послание "Благодаря ти, Пловдив". "Поздравления за отличната работа, която свърши организационният комитет. Всичко премина повече от добре и това е огромна крачка към шампионата на планетата за мъже и жени през идното лято", заяви Ролан.

Шефът на ФИСА връчи почетните медали на честта на рейс директора на състезанието Румян Христов и на генералния секретар на организационния комитет Даниел Христов. Председателят на организационния комитет Иван Попов пък предаде знамето на ФИСА на следващия домакин на Световно първенство за мъже и жени до 23 години - Познан. В класирането по медали на първо място убедително е Италия с 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови пред Холандия (3 зл., 1 ср.) и Великобритания (2 зл., 2 ср., 1 бр.).

Последвайте каналите ни в:

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти