Плувен басейн в “Надежда” стана повод за спор

Плувен басейн в “Надежда” стана повод за спор

Плувният басейн в 153 СУ в столичния квартал “Надежда” стана повод за сериозен спор между спортна школа “София” и директорката на спортното училище. От 32 години басейнът се стопанисва от спортната школа (структура към Столична община), но отварянето на паралелка “плуване” в 153 СУ е причина директорката Кирилка Диковска да поиска да стопанисва спортното съоръжение. В тази връзка инициативен комитет от родители е изпратил отворено писмо до председателя на Елен Герджиков, в което е обяснен проблемът.

Отворени писма са пуснати също до кмета на София Йорданка Фандъкова, Т. Чобанов и М. Минчева (директор на дирекция "Образование" в ст. община), Ир. Димитрова (директор на дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм”). Подговени са писма и до Ваня Кастрева - началник РУО София, както и до кмета на “Надежда” - инж. Дим. Димов, което ще е придружено със справка на децата, които плуват на басейна и от кое училище са. 

Sportal.bg публикува цялото писмо без редакторска намеса.

До
 Г-н Елен Герджиков
 Председател на СОС


О Т В О Р Е Н О  П И С М О


Уважаеми г-н Герджиков,

С настоящата подписка изразяваме категоричното си несъгласие с намерението на директорката на 153 СУ  Кирилка Диковска да вземе басейна, който от 32 години се стопанисва от спортна школа „София”.
На този басейн всяка година безплатно се обучават повече от 300 деца. Мотивът за откриване на спортна паралелка „плуване” към училището, децата от която да се подготвят на този басейн, е повече от несъстоятелен, защото той е маломерен, /размери 17.5/9 метра/, плитък /1.45 м./, само с 3 коридора за плуване и без стартови блокчета. Всеки плувен специалист би казал, че това не са подходящи условия за развиване на високо спортно майсторство. А учениците и учителите от 153 СУ винаги са имали и имат възможност безплатно да тренират или свободно да плуват на този басейн.
Да не забравяме, че в целия район „Надежда” няма друг басейн, където да плуват нашите деца. А в него освен деца от район „Надежда”, спортуват и много деца от близките квартали и населени места на София.

Не искаме в годината, в която София вече е Европейска столица на спорта, да загубим един добре стопанисван и добре функциониращ спортен обект.

Не на последно място припомняме горчивия факт от връщане преди 2-3 години на плувните басейни при 97 СУ и 33 СУ в район „Люлин” на съответните училища. Въпреки обещанията, че децата от целия голям квартал ще продължат да плуват безплатно, както правеха към спортната школа, се оказа, че безплатно плуват само деца от съответното училище /33 СУ и 97 СУ/, а всички останали са длъжни да заплащат обучението си по плуване в тези общински спортни обекти.

Не искаме ние и децата ни да ставаме заложници на егоистичните намерения и амбиции на един директор, който заради една нова паралелка в училището си иска да лиши стотици други деца от възможността да спортуват и рационално да осмислят свободното си време.

Искрено се надяваме, че това няма да се случи, а ще имаме Вашата подкрепа за да продължим заедно да се борим със спорт срещу заплахите от агресия, наркотици, обездвижване и наднормено тегло в българското училище.

Василка Асенова
Председател на Инициативния комитет


Последвайте каналите ни в:

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти