Двукратната олимпийска шампионка Екатерина Карстен идва в Пловдив за световното

Двукратната олимпийска шампионка Екатерина Карстен идва в Пловдив за световното

Двукратната олимпийска шампионка на скиф от Атланта 1996 и Сидни 2000 Екатерина Карстен (Беларус) е подала заявка за участие на Световното първенство по гребане в Пловдив от 8 до 16 септември.

Карстен, която по време на шампионата ще бъде на 46 години, е легенда на световното гребане и беше една от големите съпернички на Румяна Нейкова в състезателните години на българката.

На Олимпиадата в Сидни тя печели титлата след дискусионен фотофиниш, след чието разчитане е определена за шампион за сметка на Нейкова.

На Игрите в Атина през 2004 година Карстен е втора, а българката завършва трета. Големият реванш за Нейкова е в Пекин през 2008 година, когато тя печели златен олимпийски медал, а беларускинята остава с бронза.

В уникалната си състезателна кариера Карстен има две олимпийски титли, сребърен и два бронзови медала в женския скиф.

Тя има шест титли и общо 15 отличия от Световни първенства, а през миналия сезон в Ричице (Чехия) на 45-годишна възраст тя взе сребро на Европейското първенство.

В интервю за официалния сайт на Международната федерация по гребане (ФИСА) от края наминалата година тя заявява, че целта й е да гребе на Олимпийските игри в Токио 2020.

Последвайте каналите ни в:

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти