“Запомнете това име”: Светла Згурова

Светла Згурова е първият спортен талант за 2020 година, който представяме в рубриката на Sportal.bg "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. Какво по-хубаво от това да започнем олимпийската 2020-а по шампионски - 17-годишната Светла е състезателка по модерен петобой, а през миналата година стана световна и европейска шампионка за девойки под 17 години.

28 "Запомнете това име": Светла Згурова

ПЪРВИ СТЪПКИ В СПОРТА

Светла е дете от спортно семейство - нейната майка Наталия Стоянова е бивша национална състезателка по плуване, а баща й се е занимавал със ски. Тя избира да влезе в басейна: “Моята майка реши, че ще ме насочи към нейния спорт. Опитвала съм и ски - карам ски от малка, но плуването е по-малко травматичен и решихме, че това ще е спортът.”

ТРУДНОСТИ В НАЧАЛОТО

Светла е в такава възраст, че за момента основните три дисциплини от модерния петобой за нея са плуване, бягане и стрелба, а отскоро вече се готви във фехтовката и ездата: “Фехтовката наистина ми е много трудна, но смятам, че ще успея да се справя и с нея. Ездата много ми харесва и мисля, че с нея ще успея да се справя по-бързо.”

28 "Запомнете това име": Светла Згурова

МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ, КОГАТО НЕ ОЧАКВАШ

2019 година се оказа най-успешната в кариерата на младата петобойка до момента, въпреки че контузия е напът да я откаже от спорта. Тя спечели световната и европейската титли за девойки под 17 години: “В началото на 2019-а не съм си мислела за нещо подобно. Бях готова да се откажа заради контузия, дори не мислех, че ще успея да се състезавам тази година.”

Младата спортистка признава, че в спорта все пак я е задържало желанието за победа.

ПЪРВА В ИСТОРИЯТА

Светла Згурова не само печели първата световна титла за България в този спорт, а и става първата световна шампионка за девойки под 17 години в историята на модерния петобой. Тези факти определено я карат да се чувства щастлива и горда от постижението си.

28 "Запомнете това име": Светла Згурова

ДОСТАТЪЧНИ ЛИ СА САМО ТАЛАНТ И УПОРИТ ТРУД ЗА УСПЕХ В МОДЕРНИЯ ПЕТОБОЙ?

Младата спортистка знае, че тепърва ще са й нужни повече финанси, за да продължи с любимия си спорт, но вярва, че успехите са възможни: “Доста спортове са и се изисква финансова подкрепа, но мисля, че талант и упорит труд са напълно достатъчни за успех.”

УВЕРЕНОСТ В БАСЕЙНА

Тъй като най-дълго време се е готвела за плуване, логично Светла се чувства най-уверена в басейна. Или поне доскоро е било така: “В началото се чувствах най-уверена в плуването, но когато започнаха сериозните тренировки в бягането, резултатите в плуването малко започнаха да падат - това малко ме притеснява, но с времето всичко ще се получи.”

44 "Най-добър млад спортист на България" 2019

ТРЕНЬОРСКАТА РАБОТА

Световната шампионка продължава да води тренировките си в плуването заедно със своята майка Наталия Стоянова, а за цялостната й подготовка по модерен петобой се грижи Владимир Кузманов: “Не ми е трудно да тренирам с майка ми, имаме моменти, в които се караме - понякога треньорските отношения влияят на личните, но това рядко се случва. С Владимир Кузманов се разбираме много добре, мога да му имам доверие и знам, че ще ме направи състезател.”

28 "Запомнете това име": Светла Згурова

ЛЮБИМ СПОРТ

Светла има предпочитания за свой любим спорт от петте, които сформират модерния петобой. И противно на очакванията, това е спортът, с който е започнала да се занимава последно - ездата: “Най-много ми харесва ездата, защото я тренирам отскоро. Много е хубаво чувството да се свържеш с друго живо същество. В началато ми се струваше много трудно, но ми харесваше и исках да продължа да се развивам.”

28 "Запомнете това име": Светла Згурова

ПРЕХОД ОТ ДЕВОЙКИ КЪМ ЖЕНИ

На тийнейджърката тепърва й предстои трудният преход от девойки към жени на спортната арена, но тя вярва, че ще се справи и с това предизвикателство: “Силно се надявам, че ще успея. Все пак пет спорта си е доста трудно, досега на големи състезания съм била на три спорта, на четири също, но друго си е с ездата.”

42 Спортен Икар 2019

ПРИМЕР ЗА ПОДРАЖАНИЕ

Светла има по-малък брат, който за момента тренира плуване. Нейните успехи обаче му служат за вдъхновение и сега и пред него на дневен ред стои модерният петобой: “След Световното първенство беше казал: 'и аз ще тренирам петобой вече, започвай да ме учиш на стрелба’. Казах му, че ако иска да тренира, трябва да дойде при моя треньор, защото самата аз още се уча.”

ЦЯЛ ДЕН ТРЕНИРОВКИ

Модерният петобой изисква тежки и дълги тренировки, а Светла е избрала да плаща тази цена и всеки ден отива към поредното занимание с усмивка: “Сутрин ходя на училище за 2 часа, след това съм на тренировки до 20:30-21:00 часа.”

28 "Запомнете това име": Светла Згурова

ОЛИМПИЙСКАТА МЕЧТА

На този етап Светла е далеч от участие на олимпийски игри, но вярва, че един ден ще има възможност да стигне до такъв форум: “Мечтая за високи постижения, световна, олимпийска и европейска титла при жените, но ще видим какво ще се случи.”

Цялото интервю със Светла Згурова и отговорите на още интересни въпроси може да намерите във видеото.

б.а. кадрите са осъществени с любезното съдействие на Национална Спортна Академия “Васил Левски”

Снимки: ИВАН ЙОЧЕВ/Sportal.bg и Личен архив
Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти