Гледай на живо

Празненствата във Велико Търново за 100-годишнината на Етър започват с демонстративен женски мач срещу полския Медик

На един дъх: Руснак преплува 180 метра под леда за рекорд на Гинес

На един дъх: Руснак преплува 180 метра под леда за рекорд на Гинес

Световният шампион и притежател на 18 световни рекорда Алексей Молчанов, записа името си в Книгата на Гинес, като преплува 180 метра под леда с едно поемане на въздух, предаде ТАСС. Постижението си руският смелчага  осъществи в Америевската доломитна кариера в Московска област.

На Молчанов бяха нужни почти три минути, за да измине дистанцията. През цялото време около него имаше хора от екипа му, които бяха в готовност да реагират, ако нещо се обърка.

Предишният рекорд принадлежеше на французина Артур Гуеран-Бойери, който през 2017 година преплува 175 метра.

Молчанов посвети поредния си рекорд на излизането на филма “На един дъх”, вдъхновен от дейността на майката на Алексей - Наталия, която си отива от този свят през 2015 година, докато провежда частно обучение по свободно гмуркане край испанския остров Ибиса. Тогава тя прави предполагаемо гмуркане на дълбочина около 40 м (далеч под лимита на възможностите й), и никога не изплува.

Наталия Молчанова е основател и първи президент на Руската федерация по фрийдайвинг, първата жена, която се спуска на 101 метра дълбочина и първата, която затаява дъха си за повече от 9 минути. Тя е 22-кратна световна шампионка във всички възможни дисциплини на този спорт, поставила е 42 световни рекорда и е единствената жена, гмурнала се без акваланг под арката на Синята дупка, което я превръща в истинска легенда на водолазния спорт.

Нийният син Алексей Молчанов от своя страна вече има редица фрийдайвинг постижения и е притежател на 18 световни рекорда. Понастоящем той оглавява руската федерация в този спорт.

Последвайте каналите ни в:

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти