Да надвиеш болката

Да надвиеш болката

Десетобойците са може би едни най-издръжливите атлети. На всеки голям форум водят двудневни битки не само с конкурентите си, а и със самите себе си. Десет дисциплини в рамките на два дни, в които не само трябва да дадат най-доброто от себе си, а и да се запазят здрави.

На големите шампионати на подиума за награждаване често се качват не най-талантливите, а тези, които са работили най-упорито и са имали късмета да съхрянат телата си без да получат контузия по време на надпреварата. Но да се опазиш от травми, докато се готвиш за десет различни дисциплини, в повечето случаи е просто мираж.



Кай Казмирек най-добре знае това, и то от личен опит. 26-годишният германец получи контузия в глезена в средата на май - броени дни преди да се опита да си гарантира участие на Световното пъарвенство в Лондон през август на турнира за многобой в Гьоцис. 



“Бях в наистина добра форма преди първото състезание, но се контузих”, разказва Казмирек.
Следва почивка и месец преди планетарния форум нов опит да си осигури билет за първенството на планетата в Лондон. Турнирът е в германския град Ратинген, където Казмирек завършва трети с 8478 точки, като преди него се нареждат сънародниците му Рико Фраймут и Курт Феликс.

Казмирек намира място в отбора на Германия за първенството в английската столица, но шестте пропуснати седмици тренировки няма как да го поставят във водеща позиция за медалите преди големия форум.

Германецът полага неимоверни усилия и в крайна сметка стига до бронзовия медал в Лондон, на седмото небе е от щастие.



“Просто бях много щастлив, че съм там. Пропуснах шест или седем седмици наистина добри тренировки и оттогава имах ментален проблем. Не очаквах медал”, връща се към планетарния шампионат в Лондон германският десетобоец.

Златото в десетобоя в Лондон печели олимпийският шампион от Рио Кевин Майер (Франция), Рико Фраймут се окичва със среброто, а бронзът е поставен на врата на Казмирек. Така за първи път от 1987 г. насам двама германци намират място на почетната стълбичка на световно първенство в десетобоя.

“Беше нощта на германците. Това е невероятно чувство”, не скрива емоциите си на щастие Казмирек.

Снимки: Getty Images/Guliver

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти