Руската антидопингова агенция остава със спрени права

Руската антидопингова агенция остава със спрени права

Руската антидопингова агенция остава със спрени права, след като продължава да не отговаря на стандартите на Световната антидопингова агенция (WADA) след допинг скандалите в страната в последните години. След заседание в Сеул днес от WADA обявиха, че след препоръка на контролната комисия руската агенция продължава да не отговаря на критериите. Тази новина може да окаже отрицателен ефект върху надеждите на Русия да избегне забраната за участие на техните спортисти на Олимпийските игри в Пьончан (Република Корея) през февруари следващата година.

Бюджетът на WADA за следващата година ще бъде увеличен с 2.3 милиона долара и ще достигне до 32 милиона долара, беше решено още на заседанието. В същото време, президентът на МОК Томас Бах заяви пред "Ню Йорк Таймс", че участието на Русия на олимпиадата в Пьончан не е свързано с възстановяването на правата на руската антидопингова агенция. Бах добави, че не вижда проблем Русия да участва на зимните игри.

"Всички биха искали руската агенция да работи на пълни обороти. За миналото трябва да има наказания, но сега става въпрос за бъдещето, а това са две различни неща", коментира президентът на МОК. Руската антидопингова агенция е със спрени права от 2015 година след разкритията за манипулиране на допинг проби от зимната олимпиада в Сочи през 2014 година. Международният олимпийски комитет ще вземе решение относно участието на Русия на зимната олимпиада на заседанието си на 5-7 декември. Зимните игри в Пьончан (Република Корея) ще се проведат от 9 до 25 февруари 2018 година.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти