Да се класираш на европейско… в първото състезание в живота си в скока на височина

Да се класираш на европейско… в първото състезание в живота си в скока на височина

Тази история звучи като приказка и едва ли дори главният герой в нея е вярвал, че това ще му се случи. Австрийският състезател в скока на височина Бен Хенкес се надяваше да скочи квалификационния стандарт от 1.70 м, за да вземе участие на националния шампионат под 18 години по-рано през сезона, но 17-годишният атлет завърши състезанието с покрит норматив за участие на Европейското първенство под 18 години в Дьор (Утгария) следващия месец, след като завърши с 2.00 м.

И ако до момента не разбирате какво е приказното на историята,  следващите редове ще ви помогнат да наредите пъзела. Хенкес постигна този исторически резултат в първото състезание в живота си в скока на височина, както и при първите си скокове с шпайкове.

Талантът на Хенкес е забелязан в гимназията, когато в час по физическо скача 1.90 м с маратонки. След това той влиза в контакт с украинската звезда от миналото Инга Бабакова, световна и европейска шампионка, която в момента е треньорка в австрийския национален отбор. Резултатът от работата с нея не закъснява.

Хенкес, който е висок 1.90 м, е активен хандбалист, а историческото състезание е преместено в зала заради дъжда навън. Бабакова съветва младия атлет да коригира разбега си от 9 на 11 стъпки, за да се адаптира към настилката. 

Скачайки за първи път с шпайкове, целта на Хенкес е да преодолее 1.70 м, за да се класира за австрийския шампионат под 18 години. След успех на тази височина, той продължава да вдига летвата и се справя с 2.00 м от трети опит, като с този резултат покрива и квалификационния норматив за европейския шампионат под 18 години. Какво ще е бъдещето на този природен талант? Генералният секретар на Австрийската атлетическа федерация Хелмут Бадиус предрича бляскаво бъдеще на все още 17-годишния Хенкес: “Защо да не е в състояние да скочи 2.30 м един ден?”
 
 

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти