Гледай на живо

"Синя звездна класация", ОСК "Левски" награждава най-добрите си спортисти

IAAF допусна Ласицкене и Иванюк на турнир в Минск под неутрален флаг

IAAF допусна Ласицкене и Иванюк на турнир в Минск под неутрален флаг

Многократната световна шампионка в скока на височина Мария Ласицкене и бронзовият медалист от Европейското първенство през 2018-а година Иля Иванюк ще участват на 22-и декември в Минск на международен турнир в тази дисциплина. Това съобщи пресаташето на руската федерация по лека атлетика Наталия Юхарева. Ласицкене и Иванюк имат разрешение от Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), което им позволява до 31-и декември тази година да участват на международни турнири с неутрален статут. А ако искат да се състезават по същия начин и след Нова година, те трябва да се обръщат за разрешение към IAAF.

Участието по този начин е вариант за чистите спортисти от Русия, които нямат допинг-провинения. Преди три дни стана ясно, че наказанието на руската централа остава в сила и новината беше потвърдена от председателят на работната група по въпроса за възстановяване на лиценза на руската федерация по лека атлетика Руне Андерсен. Санкцията не позволява на руските спортисти да участват в международни състезания под национален флаг.

Членството на руската федерация в IAAF беше прекратено през 2015 година след появата на доказателства за целенасочена употреба на допинг в Русия в периода 2011-2015 година. След това санкцията нееднократно беше продължавана. През юни 2016-а беше взето решение за допускане до състезания на отделни руски състезатели, които могат да докажат, че не са нарушавали антидопинговите правила.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти