След 10 състезателни месеца Левченко няма нужда от почивка

След 10 състезателни месеца Левченко няма нужда от почивка

Сезонът за Юлия Левченко започна с 1.98 метра в Минск на 22 декември 2018 и завърши на Световните военни игри в Ухан 10 месеца по-късно (23 октомври) и 20 състезания, но украинката вече планира кампанията си за сезон 2020.

“Няма да има фундаментални промени в подготовката ми за следващия сезон. Няма да пропусна зимния сезон, тъй като ми харесва да се състезавам на закрито. А и не чувствам, че имам нужда от дълга почивка”, каза украинката пред X-Sport.

През 2017 г. Левченко спечели бронз на Европейското първенство в зала в Белград, две години по-късно в Глазгоу вече беше сребърна медалистка от континентален форум под покрив, а това лято на Световното в Доха малко не й достигна за медал и остана четвърта.  

Сезонът на открито не започна по най-добрия начин за украинката, която получи контузия в гърба на Диамантената лига в Стокхолм. Тя обаче успя да се възстанови и през юли спечели европейската титла за девойки под 23 години и триумфира на Европейския отборен шампионат в Бидгошч, като и на двете състезания скочи 1.97 метра. 

В началото на септември тя донесе победа на отбора на Европа в двубоя със САЩ, след като записа личен рекорд от 2.02 метра. Този резултат я превърна в основна конкурентка на Мария Ласицкене за световната титла в Доха. В Катар обаче Ласицкене триумфира със своята трета световна титла, а тройката допълниха 18-годишната сънародничка на Левченко - Ярослава Махучик и Вашти Кънингам (САЩ). Левченко остана четвърта с 2.00 м, колкото преодоля и Кънингам. 

“Да завърша на четвърто място в Доха беше неприятно. Това е едва вторият път в историята, когато състезателка в скока на височина остава без медал с преодоляни 2.00 метра”, допълни младата украинка, която има сребро от предишния планетарен форум в Лондон през 2017 г. 

Сега тя вече е насочила вниманието си към 2020 г., когато предстоят Олимпийските игри в Токио и Европейското първенство в Париж.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти