Дисциплина - ключът към успеха на световния шампион Християн Стоянов

Едно 21-годишно момче от Габрово донесе много радост на България, след като в началото на месеца спечели световната титла на 1500 метра в категория T46 на атлетическия форум за хора с увреждания в Дубай. Християн Стоянов триумфира с европейски рекорд и рекорд на шампионатите - 3:50.87 минути. Миналата година талантливият атлет стана и европейски шампион, а сред отличията му са още бронз от Световното за хора с увреждания в Лондон през 2017 г., европейско сребро през 2016 г. и второ място на Световните игри в Сочи през 2015 г. Стоянов даде ексклузивно интервю за Sportal.bg

18 Дисциплина - ключът към успеха на световния шампион Християн Стоянов

“Определено ми харесва да събирам медали от тези първенства. Радвам се, че нещата вървят във възходящ ред. Резултатите ми стават все по-добри, макар и не толкова бързо, колкото аз бих искал, но важното е, че вървим нагоре”, коментира Стоянов пред екипа на

Sportal.bg

своята богата колекция от медали.

 

На последното първенство в Дубай той се движи в по-задни позиции, но 400 метра преди финала решава да започне атаката си. В крайна сметка ходът му се оказва успешен: “Това наистина е рисков ход, може би просто усетих момента, когато трябва да се случи. Рискувах и беше печелившо. Не съжалявам за този ход, но може би следващия път ще имам малко повече търпение и ще атакувам по-късно.”

18 Дисциплина - ключът към успеха на световния шампион Християн Стоянов

 

“Сигурен съм, че при следващата ни среща тези конкуренти няма да имат шанс”, тези думи изрича Стоянов след Световното първенство за хора с увреждания през 2017 г., когато печели бронзовия медал на 1500 метра. Вярва ли, че ще изпълни заканата си и преди изминалия форум в Дубай: “Тогава вярвах много силно, но преди това световно не бях на това мнение. Отново имах респект към конкурентите си, бях притеснен за състезанието и не бях сигурен в себе си, но постепенно видях, че така се случва.”

Успехите на 21-годишния талант от Габрово са плод не само на усилените тренировки, но и на изключителната му дисциплинираност. След като прави първите си стъпки и печели първите си медали под ръководството на Веселин Георгиев, от няколко години той се готви при легендата на средните и дълги бягания в България Евгени Игнатов. Налага се обаче половината от тренировките да се водят от разстояние, тъй като двамата живеят в различни градове. Стоянов преследва своята цел и никога не кръшка от тренировките, а за сериозната му отдаденост говорят резултатите. 

21 Християн Стоянов се прибра със злато от Дубай

 

“Определно има голяма разлика от преди. Трудно е да се съчетава, защото живеем на различни места с Евгени Игнатов. Но пък това и помага, използваме го като начин да се разнообразяваме един от друг, а в същото време да се отнасяме коректно към тренировките, които той ми задава. А в същото време той да подхожда към мен с търпение и да очаква резултатите ми.   

Мотивира ме това, че знам, че трябва да се свърши. Знам, че ако не изляза, не бягам и не направя тренировката, която е нужна, след това на състезанието няма да бъда този, който се очаква да бъда. Не искам и да нарушавам добрата връзка между мен и треньора ми, тъй като той ми има абсолютно доверие, както и аз на него. Затова е важно аз да бъда коректен и да изпълнявам тренировките. Освен че не би било коректно към него, не би било коректно и към мен като състезател, тъй като по този начин реално лъжа себе си. И ако очаквам силен резултат, той няма да дойде, както се случи сега”, коментира Стоянов тренировките с Евгени Игнатов и своята мотивация. 

18 Дисциплина - ключът към успеха на световния шампион Християн Стоянов

 

И дори да има дни, в които не му се става и не му се тренира, тогава на помощ идва приятелката му Елена. Тя е бивша състезателка по планинско бягане и винаги напомня на любимия си каква е целта му, като по този начин не му оставя избор и той поема към поредната тренировка, зареден с оптимизъм.  

21 Християн Стоянов се прибра със злато от Дубай

И тъй като сред основните цели на Християн безспорно е медал от Параолимпийските игри в Токио догодина, няма как да пропуснем темата: “Надявам се да успея да стигна медал в Токио. Всичко зависи от следващите няколко месеца - остава по-малко от година до Паралолимпийските игри. От голямо значение е аз да съм здрав през този период и да мога да тренирам пълноценно. Тренирам ли пълноценно, вярвам, че бих стигнал до медал.”


Цялото интервю с Християн Стоянов с любопитни подробности за висшето му образование, Габрово и любимото му хоби може да откриете във видеото.  

ФОТОГАЛЕРИЯ от завръщането на Християн Стоянов със световното злато ТУК!!!

ФОТОГАЛЕРИЯ от тренировка на Християн Стоянов ТУК!!!


Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти