Ивет Лалова: Атлетиката е беден спорт (ВИДЕО)

Ивет Лалова: Атлетиката е беден спорт (ВИДЕО)

Възнагражденията в леката атлетика не са толкова високи, а само малцина могат да се похвалят, че изкарват добри пари от спорт. Това заяви седмата най-бърза жена в света за 2019 г. - Ивет Лалова.

В откровен разговор с Любо Сиоис - българин, който води токшоуто "The Dubai Talk Show" в Дубай, българската спринтьорка разказа за препятствията в професионалния път на всеки спортист, решил да се занимава с лека атлетика.

"Атлетиката и футболът са бедни спортове. Има хора, които и без никакви средства, са успявали да тренират. Има много атлети, на които се налага да работят допълнително да се издържат и да могат да издържат себе си, защото тренират, както и да инвестират в своите тренировки. Хубавото на тази история е, че много от тях успяват. Казвам на всички да не търсят парите. Парите в атлетиката са на едно много високо ниво, което е много несигурно и много нестабилно. По-скоро всичко е въпрос на мотивация и желание", категорична е Ивет, която през 2020 г. ще участва за пети път на олимпийски игри.

"Опитвам се да предавам на децата ценностите, които съм научила в живота и от дългата кариера. Това не е лесно, защото, когато си млад, искаш нещата да стават бързо, искаш да станат веднага. За съжаление атлетиката е спорт, който иска изключително много инвестиция и почти нямаш гаранция, че нещо ще се върне. При всички спортове, за които държавата отделя средства, трябва да имаш класиране - или медал на европейско първенство и до 6-о място, или финал на световно първенство. Това в атлетиката е изключително трудно, защото в една дисциплина като 100 м, на световно ниво се състезаваш срещу 90 и няколко човека, които са покрили невероятно труден норматив, за да стигнат до там. Конкуренцията е жестока. В много други спортове има категории, групи, в които се изправяш срещу 1-2 човека и си почти сигурен медалист. В атлетиката е много трудно, но държавата в последните години помага много. Това трябва да се отбележи. За съжаление обаче спортът става все по-труден. В атлетиката, колкото по-късно започнат успехите, толкова по-дълга кариера ще имаш. За мен беше много трудно като дете да губя, но първият ми треньор ме успокояваше с това - трябва да печелиш, когато стигнеш при жените, което е от 20 г. нагоре. Натоварванията са много големи и когато подложиш млад организъм на тези големи натоварвания в атлетиката, не е хубаво. Започнат големи контузии, износване. При малките се изисква помощ, инвестиция, една добра работа на клубно ниво, за да може те да са обезпечени минимум с една стипендия", съветва Лалова.

Тя е категорична, че голяма част от нейните колеги не се радват на високо заплащане, въпреки огромния труд, който влагат. 

"В последното десетилетие нещата се промениха много. За съжаление сега се изкарва десетки пъти по-малко. Такива заплати, като във футбола и тениса, при нас няма. Ние сме по-беден спорт с много голяма конкуренция. Единици са тези, които изкарват добри пари", заяви тя.

Лалова участва в рубриката в предаването по време на своята ваканция около Нова година. Тя разказа, че заедно със съпруга Симоне гостуват на приятелска двойка, която от дълги години ги кани да посетят Дубай.

"Симоне е тренирал със същия треньор, с който и аз. Минал е през всички тези неща, през които аз преминавам. Помага ми много, защото знае какво трябва да направя. Всъщност той е по-бърз от мен. Нали знаеш всички приказки за това, че никой не може да ме стигне. Той е по-бърз от мен. Като цяло е важно партньорът ти да те подкрепя във всичко, което правиш. Но ако е от същата област, е още по-лесно", казва Ивет.

Тя разкри, че винаги има добре оформени коремни мускули, въпреки че в почивките си позволява да похапва хляб, но е решила да спре да яде захар.

"Предимно аз готвя вкъщи. Симоне готвеше в началото, за да ме впечатли. Правеше страхотна паста. Аз се влюбих и след това... не знам какво стана. Сменихме си местата", шегува се Лалова.

btvnovinite.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти