Мария Ласицкене: Целият руски отбор е натиснал паузата

Мария Ласицкене: Целият руски отбор е натиснал паузата

Олимпийските игри в Токио са само след шест месеца, но най-добрата руска лекоатлетка Мария Ласицкене все още няма идея дали ще може да пътува до Япония. Трикратната световна шампионка в скока на височина и нейните съотборници в момента са наказани и руският флаг е изключен от надпреварата, но правните битки продължават.

"В момента всички сме натиснали паузата. Не знам какво да очаквам и на какво да се надявам, останали са ми само надеждата и тренировките", каза Ласицкене, която има правото да се състезава като неутрален спортист и дори спечели две от трите си световни титли именно по този начин. До ден днешен обаче не е ясно дали такива лекоатлети ще бъдат допуснати до участие на Игрите в Токио, след като целият руски състав отсъстваше и от Олимпиадата в Рио преди четири години.

"Незнанието е изключително неприятно. Аз имам покрит норматив за Олимпийски игри и титли, но се намирам в неясна ситуация. Точно както през 2016-а година - не знам какво да очаквам и на какво да се надявам. Не разбирам как могат да позволят подобно нещо да се случи. Това е неуважително към всички спортисти", продължи тя.

Междувременно, Мария Ласицкене приветства смяната на спортния министър на Русия. Във вторник руският президент Владимир Путин смени цялото правителство на страната, като досегашният спортен министър Павел Колобков бе заменен от Олег Матицин, който също така е президент на Международната университетска спортна федерация. Ласицкене е отявлен критик на руските спортни власти и най-вече на ръководството на атлетическата федерация, която обвинява за това, че не бе допусната до участие на предишните Игри в Рио де Жанейро.

"Искам да вярвам и се надявам, че тези промени ще ни помогнат, ще повлияят на Руската атлетическа федерация, защото ние наистина се намираме в ужасно положение. Срамно е, че толкова дълго време ръководителите на федерацията не успяха да оправят ситуацията. За съжаление, те дори я влошиха. Не вярвам на хората, които в момента управляват Федерацията", коментира Ласицкене пред Франс прес.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти