Сираков: Много сме слаби

Сираков: Много сме слаби

"7 дни спорт" потърси Наско Сираков, който повече от две години има своя собствена рубрика във вестника. Голмайстор №1 на всички времена за Левски сподели мнението си за мача с Дебрецен.

Резултатът
Не вярвам някой, който да обича Левски или поне симпатизира на отбора, да е помислял, че това нещо може да се случи. Левски загуби с 1:2, но победата на Дебрецен е напълно заслужена. Трябва да отчетем това и да го признаем.
Загубата не е толкова страшна като загуба. Въпросът е от нея да се направят нужните изводи и да се разбере, че поне на този етап Левски не е на прав път. Трябва да се преосмисли цялостната концепция, виждане за бъдещето на отбора. Този отбор по никакъв начин не може да бъде конкурентоспособен на един средноевропейски тим така, както преди 3-4 години надиграваше същите тези отбори. Без да правим сравнение, говорим за визия, за бъдещето на Левски. Трябва да се направят нужните изводи и да се вземат правилните решения. В България пак можем да станем шампиони, но какво от това.

Тактиката
Не зная дали Ратко Достанич е объркал състава или тактиката. Той с това разполата, с това работи. Ако му се остави време, вероятно ще вдигне малко нивото. Но то в никакъв случай няма да е достатъчно, за да бъдем конкурентоспособни на такива отбори. И това е следствие на състоянието на целия ни футбол, няма какво да се заблуждаваме. Може тук-там да направим някой фойерверк, но с победи като тези срещу Баку или Санта Хулия. Говоря за всички български клубове, не конкретно за Левски.
С много неща не съм съгласен, но подчертавам, че не съм в кухнята на отбора, не наблюдавам тези състезатели всеки ден и нямам преки впечатления от тяхното моментно състояние. Някои неща обаче се набиват на очи. Например ако Шакиб Бензукан и Веско Минев играят в сто мача като десни защитници, в 99 от тях мароканецът ще се представи по-успешно. Само че като титуляр срещу Дебрецен започна Минев.
След мача се каза, че защитата на Левски с Рабех и Живко Миланов щеше да изглежда по съвсем различен начин. Само че ние трябва да разглеждаме играта в отбранителна фаза на целия отбор, а не само на защитниците. На Левски липсваше играта в защита на всички състезатели. Някои не се справиха достатъчно добре, не само защитниците имам предвид. Оттам дойдоха и проблемите ни. Хванаха ни преди почивката на 3-4 контраатаки и ни разкъсаха. Оставихме ги в средата на терена да разиграват топката. Да, ние владеехме по-дълго топката от унгарците, но като цяло нямаше абсолютно никакъв ефект от това нещо. Разигравахме повече топката в линията на нашата защита.
Усети се и липсата на контузения Владо Гаджев, тя е осезаема. И Дарко Тасевски, и Седрик Бардон са по-силни на позицията зад нападателя, а не като вътрешни халфове.

Схемата
Трябваше да е 4-4-1-1. С Йовов и Зе Соарес, които да се прибират в средата по-често и да покриват зоната си. Дарко също трябваше да помага по-активно, както и двата вътрешни халфа Бардон и Сърмов. Поне аз така си мисля, че е бил замисълът на Ратко Достанич. Проблемът е, че нито Дарко, нито Бардон са готови да играят цял мач на високи обороти.
Контролът на топката е важен, но зависи къде и как го правиш. Ако я разиграваш в линията на защитата, това не е контрол. Трябва да намериш свободния човек в средата или между халфовете на противника и тяхната защита и там да комбинираш бързо. Налага се и да контролираш играта в близост до наказателното поле на противника.

Грешките
Ние се пропукахме в средата на терена заради невъзможността на Георги Сърмов да покрива голям периметър. Тасевски и Бардон не се връщаха достатъчно да му помагат. Христо Йовов не участваше достатъчно във фаза защита. Зе Соарес участваше повече във фаза защита. Той игра по-отговорно в отбрана, отколкото Йовов, макар Христо да го е показвал, че може да го прави. Нормално е Сърмов да изнемогва. Не може на такъв голям периметър да те оставят и да се разкъсваш между 2-3 свободни позиции.
Саша Симонович би бил полезен на Левски, но само в първенството на "А" група. Той е на 34 години и много се съмнявам, че ще свърши работа в Европа.
Саша може да свърши работа на Левски в нашето първенство с опита си, но не вярвам той да издържи на това темпо и тичане в Европа. Никога няма да стане. Не може футболист като Ортега, който играе под наем, да бъде пускан да решава толкова важен мач, а за сметка на това млади таланти като Николай Димитров да не бъдат в групата. Ортега е твой само три месеца, а един от най-конвертируемите ти играчи като Хичо е оставен на трибуните. Коментираше се и пращането на Иван Цачев в Пирин, което за мен е правилно. На този етап той не е готов за такива мачове. На неговата възраст е най-важно да трупа опит.
Лошо впечатение направи и Георги Петков, който през първото полувреме риташе топката дълбоко в тяхната половина. На кого я рита, при положение че се вижда как техните защитници ни превъзхождат в играта с глава? Имаха само един забит нападател напред - Кулибали, а ние там разполагахме с четирима защитници. Защо не се изнасяше топката, да се разиграе, да върви по земята, където е силата ни? Левски няма да прокопса с безцелни центрирания. Този футбол се играеше преди десет години.
Никой не е застрахован от грешки, особено ако така ти тръгне мачът. Като се поизнерви обстановката, и виждаш, че не вървят нещата, всеки един може да загуби концентрация. Според мен Гошо Петков можеше да се намеси по-добре на първия гол. Виждал съм го да спасява и по-опасни положения.

Головете
Двата гола на унгарците са следствие на цялостното поведение на двата отбора на терена. На полувремето Дебрецен можеше да води с 3:0 или 3:1, ако Йовов беше вкарал онова положение. Унгарците удариха греда, изпуснаха 2-3 положения, които, ако бяха в рамките на вратата, щяха да влязат. Първият гол е абсолютно случаен, едва ли Боднар от 100 удара от същата позиция ще уцели и десет пъти вратата, но е факт, че стана хубав гол. Впрочем видях, че той в Европа има 5-6 гола от далечно разстояние. Хората шутират, ние защо не се опитваме поне? Не бива да забравяме и това, че унгарците си подаваха топката, излизаха на добри положения. Можеха да вкарат още голове. Иначе за Левски Седрик Бардон вкара красив гол.

Публиката
Тя направи това, което се изискваше от нея. Независимо че стадионът не бе пълен, феновете създадоха атмосфера и подкрепяха Левски. При такива мачове публиката търси отдушник. В този мач това бе Георги Христов, който бе освиркан при смяната. Тази роля се падна на него. Нормално е след такова разочароващо представяне хората да реагират така, макар че за мен това не е нормално поведение.

Дебрецен
Не са толкова силни, просто българският футбол е слаб. Много сме далеч от истината. Съвременният футбол е да играеш възможно максимално опростено, с бързи пасове, които да намират всеки съотборник, към който е насочена топката. Това нагледно го показаха унгарците на Герена. Бърза игра, водене на топката с голяма скорост, светкавични решения. А ние мачкаме топката и си мислим, че сами ще решим мача. За съжаление в Левски го няма Лео Меси. Винаги сме залагали на отбора като цяло, не на отделния състезател.
При такъв резултат е нормално треньорът им да каже, че реваншът ще е труден. Реално обаче, Дебрецен победи с 2:1, видяха състоянието на противника си и са спокойни. Левски беше в същото положение на фаворит, когато победихме Артмедия като гости с 1:0. Тогава преди реванша бяхме убедени, че ще продължим. Сега по същия начин вероятно се чувства сигурен и треньорът на Дебрецен.

Шансовете
Фантазии са, че Левски има шансове от 30-40% да продължи. За мен шансовете и вариантът Левски да продължи напред са не повече от 10 на сто. Докато в България не се научим да казваме истината, а само да шикалкавим и да си създаваме илюзии и празни надежди, винаги ще бъркаме. Ще живеем в наш, нереален свят. Хубаво е за публиката да се казва, че шансове има и те не са малко, но истината е друга. Двата гола са добро предимство, но играта дава още по-голямо предимство на Дебрецен.

Реваншът
Чудеса във футбола стават, но ние трябва да играем по коренно различен начин. Трябва да сме по-добри в сравнение с това, което представихме като продукция на Герена в сряда вечер. Дай Боже, да стане чудо. Всички, които обичаме Левски, ще се радваме на това. Във футбола чудеса стават, но само когато си подготвен за това. А дали в Левски могат да направят това чудо, това ще разберем във вторник вечер. Но дори и да играем не в Шампионската лига, а в групите на Лига Европа, там съперниците ще са по-добри от Дебрецен.

 

 

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички