Николай Христов, участник на 5kmrun: Привлича ме предизвикателството да бягам с по-добри от мен

Николай Христов, участник на 5kmrun: Привлича ме предизвикателството да бягам с по-добри от мен

Ти си любител на бягането, но не си професионален атлет. Искаш да участваш в състезания, но не за професионалисти. Или просто си от хората, които обичат движението. Тогава 5kmrun е точно за теб. Не тичаш за пари, а от любов към спорта, да промениш живота си или… ти сам избираш. Sportal.bg реши да подкрепи инициативата 5kmrun и в серия от интервюта ще ви представи част от участниците в станалото изключително популярно състезание. Вторият ни гост е Николай Христов. Ето какво сподели той специално за читателите на Sportal.bg.

- Николай, защо избрахте бягането? Спортувате ли и друг спорт?
- Избрах бягането съвсем случайно, преди години, опитвайки се да откажа тютюнопушенето. Иначе карам сноуборд зимата. Също съм много запален!

- Как разбрахте за 5kmrun? Запали ли ви Ваш приятел или сам се включихте?
- Приятели ми казаха за инициативата. Веднага се включих.

- Можете ли с няколко думи да опишете как се чувствате след бягане?
- След бягане ендорфините в мозъка се повишават. Това от своя страна води до по-голямо настроение, виталност и радост. Така се чувствам след всяко бягане. Умората отминава бързо, но онова чувство, което само бегачите могат да обяснят остава...

- Стремите ли се да подобрите рекорда (времето си) от предишните 5 км?
- Понякога се стремя, понякога - не. Зависи дали съм в подготовка за маратон или не. Зависи и как съм прекарал вечерта срещу събота.

- Какво повече Ви привлича - спортното постижение, възможността да срещнете нови хора с близки интереси или нещо друго?
- Привлича ме предизвикателството да бягам с хора, които са много по-добри от мен, с повече опит, по-млади. Привлича ме състезанието със самия себе си. Привличат ме и хората, с които се запознавам и постепенно превръщам в приятели.

- Тичали ли сте на други организирани маратони или полумаратони и какво мислите за организираното бягане с кауза?
- Всяка година тичам на два маратона - един есенен и един пролетен. Тази година бягах в Milton Keynes, Англия, а сега се подготвям за маратона в Атина през ноември. Между тях включвам колкото мога полумаратони у нас и в чужбина. Бягам и на 5 км в съботите, когато съм във Варна или София. За бягането с кауза ще кажа, че е един невероятен начин да помогнеш на другите. Така си полезен не само на себе си. С нетърпение чакам бягането с кауза във Варна. Намислил съм си я и даже вече имам трима последователи!

- Покрай вашата страст към бягането успявате ли да мотивирате близките и приятелите си към този спорт?
- Да! Съумявам да мотивирам много хора с личния си опит. Привличам ги на различни бягания -някои на 5 км, други на маратони и полумаратони, в зависимост от способностите им.

- Какво е посланието Ви към хората, които още не са пробвали или се притесняват, че този спорт не е за тях?
- Този спорт е за всички! Честотата на травми е по-ниска от тази при много други спортове. А усещането за свобода, независимост и виталност е невероятно. Почти всеки може да завърши дистанцията от 5 км, даже и без предварителна подготовка. А който се притеснява, може просто да опита. Даже да извърви част от разстоянието, може да бъде сигурен, че на финала ще го чакат много усмихнати хора, които ще го аплодират за усилието! Заслужава си!

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти