Веселин Тотев: С 5kmrun почивният ми уикенд започва страхотно

Веселин Тотев: С 5kmrun почивният ми уикенд започва страхотно

Ти си любител на бягането, но не си професионален атлет. Искаш да участваш в състезания, но не за професионалисти. Или просто си от хората, които обичат движението. Тогава 5kmrun е точно за теб. Не тичаш за пари, а от любов към спорта, да промениш живота си или… ти сам избираш. Sportal.bg реши да подкрепи инициативата 5kmrun и в серия от интервюта ще ви представи част от участниците в станалото изключително популярно състезание. Следващият ни гост е Веселин Тотев. Ето какво сподели той специално за читателите на Sportal.bg

:

- Защо избрахте бягането? Спортувате ли и друг спорт?

- Бягането е един от най-естествените и най-лесни за практикуване спортове, е един чудесен начин да поддържаш добър тонус. Когато преди 2 години имах проблем с килограмите, се обърнах точно към бягането и с негова помощ влязох във форма. Оттогава се старая да правя поне по 3-4 30 минутни бягания на седмица, като едното да бъде съботните 5км с

5kmrun

. Освен с бягане, се занимавам още с футбол, плуване и кану-каяк, разбира се отново непрофесионално. С удоволствие се включвам в най-различни спортни инициативи и мероприятия.

- Как разбрахте за 5kmrun? Запали ли ви Ваш приятел или сам се включихте?

- За инициативата 5kmrun ми сподели мой колега, запален бегач, предимно по маратоните. Разрових се из Интернет, прочетох това онова, регистрирах се и още от първото издание на бягането във Варна се включих.

- Можете ли с няколко думи да опишете как се чувствате след бягане?

- Чувството след бягане ли - ами предполагам, че при всеки е различно, но лично аз се чувствам страхотно - тонизиран, с приповдигнато настроение, особено 10-на минути след финала. А в случаят с

5kmrun

- почивният ми уикенд започва страхотно. Представете си само - събота е, завършили сте бягането, едва 9:30 е, чувствате се страхотно, а ви предстоят и 2 чудесни почивни дни, ммм, обичам тези моменти.

- Стремите ли се да подобрите рекорда (времето си) от предишните 5 км?

- Не, лично аз не бягам за време, нямам точно поставена времева цел която да преследвам. Разбира се, всеки път проверявам как съм се представил, и естествено, радвам се когато успея да подобря времето си.

- Какво повече Ви привлича - спортното постижение, възможността да срещнете нови хора с близки интереси или нещо друго?

- Спорта като цяло, за мен има няколко страни - събира заедно хора със сходни интереси и създава много нови приятелства; възпитава в спортистите отборен дух и желание за победа; развива както физическите, така и психическите качества у човек; научава те да приемаш както победите, така и загубите; изгражда мотивация за все по-добри постижения. Спорта е едно от малкото занимания, в които намирам всичко това, и точно тази смесица от положителни емоции и преживявания ме привлича най-много.

- Тичали ли сте на други организирани маратони или полумаратони и какво мислите за организираното бягане с кауза?

- Не, досега не съм участвал в друго организирано бягане, освен 5-те километра на 5kmrun, но може би скоро ще опитам. Бягането с кауза начин да изразиш своята кауза с помощта на спорта - помаган на себе си, помагаш и на другите.

- Покрай вашата страст към бягането успявате ли да мотивирате близките и приятелите си към този спорт?

- Да, успял съм да накарам няколко мой познати да започнат да бягат, като повечето от тях продължават и до момента да го правят. Продължавам да се опитвам да накарам все повече хора да се включват в спортните инициативи като цяло. Има още доста хора, които дали от притеснение, дали от мързел, все още ми отказват, но пък аз съм упорит и продължавам да досаждам. Те си знаят кои са - събота, 9 часа. Морска градина Варна, чакам Ви!

- Какво е посланието Ви към хората, които още не са пробвали или се притесняват, че този спорт не е за тях?

- Различни хора - различни интереси и потребности. Но не можеш да кажеш, че нещо не ти харесва без да си опитал, поне веднъж. На всички, които се притесняват, дали от самото бягане, дали от хората край тях, ще кажа само - опитайте, нищо не губите, можете само да спечелите - докарайте си много усмивки, добро настроение и чудесен тонус в събота сутрин.
Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти