Асен Спиридонов: Работата на коментатора е елегантно да допълва картината, а не да доминира над нея 10 януари 2015 | 19:21
4398
9

Едва ли има български фен на зимните спортове, който не знае името на събеседника ни. Години наред Асен Спиридонов ни радваше със своя коментар от ефира на БНТ, а в последните години е част от екипа на Евроспорт. С него разговаряме за коментаторската професия, българските успехи в настоящето и миналото и за световните лидери в биатлона.

Здравейте, г-н Спиридонов. Когато става дума за коментиране на биатлон, основното име, което изниква в съзнанието на повечето хора е Асен Сприридонов. Защо в последните години все по-рядко Ви чуваме да коментирате състезанията по биатлон?

Най-важната причина е, че е задължително да има нови гласове в ефира. Един коментатор се изгражда с години, но трябва първо  да „се добере” до микрофона. Затова е много важно човек да не се смята за незаменим и да дава път. У нас е адски трудно да се намерят коментатори извън футбола и затова момчета като Ангел Искрев и Емилиан Стойков са богатство.

Вие сте завършил право в СУ. Как се насочихте към коментаторската професия?

Коментатор поисках за себе си да стана още през 1991, когато кабелът докара вкъщи Евроспорт. Реално това се случи през 2000 година с постъпването ми в БНТ като дотогава вече имах 12 години стаж в спортната преса.

Спомняте ли си първото състезание по биатлон, което коментирахте?

Солт Лейк Сити, мъжката щафета, защото титулярът Тодор Попов беше зает с алпийски ски. Ако не се лъжа, беше запис. Имам снимка с Бьорндален след четвъртия му златен медал на Игрите през 2002.

Трудно е ли е да останете безпристрастен, когато освен коментатор, сте и привърженик на даден спорт?

Елементарно е, стига коментаторът да си дава сметка, че работата му е елегантно да допълва картината, а не да доминира над нея.

Смятате ли, че през последните години биатлонът е на малко по-ниско ниво от времената на Поаре и Фишер при мъжете и невероятната конкуренцията при дамите, която включваше много силни германки и рускини?

При мъжете равнището е общо взето запазено. При жените липсват не само великите германки и рускини, няма българки, французойките са далече от онези времена, самите норвежки нямат нищо общо с предшественичките си. Явно днешните момичета са доста по-нежни, пък и тогава имаше доста здрава химия, минаваща между капките.

Българските момчета показват отлични резултати от началото на сезона. Мислите ли, че наближава моментът в който ще имаме биатлонисти, които ще са фактор в мъжкото направление на този спорт?

Красимир Анев и Владимир Илиев са доказателството, че България има собствена самобитна школа в биатлона повече от 30 години. Резултатите на двамата са еквивалентни на медали в някои летни спортове. Но биатлонът е технологичен спорт и има железни фактори извън личността, които трудно ще позволят на нашите да достигнат върха.

Силните резултати на двете невероятни поколения български дами са мираж към този момент. Какво е вашето обяснение за тази ситуация? Защо дамският биатлон в България е на толкова ниско ниво?

Донякъде е въпрос на човешки ресурс, у нас е трудно винаги да има качествени попълнения. Със сигурност сегашните състезателки нямат мотивацията на Дафовска и с-ие. Времената са различни, за онези спортът беше всичко, а усещането ми за новите генерации е, че пребивават в него за малко. Не мога да ги обвинявам.

Това силно поколение при дамите идва основно от ски бягането. Смятате ли, че ако този спорт беше на същото ниво като преди, можеше да подпомогне и развитието на биатлона в България?

Въпросът съдържа естествения си утвърдителен  отговор. Не се е родил биатлонистът,  дошъл от спортната стрелба.

Ски бягането и биатлонът са много сходни, но и много различни. Кажете ни, кой е вашият фаворит от двата спорта и защо?

Ако говорим за коментиране – бягането и по-специално мъжкото. Заради свръхинтензитета на надпреварата и инфарктните финали, които почти отсъстват в биатлона. За съжаление са малко състезанията като масовия старт на Олимпийските игри между Свендсен и Фуркад.

Наскоро казахте, че българските фенове на зимните спортове са изключително претенциозни и очакват призови класирания, което си е самата истина. Имаме наблюдения, че отрицателните коментари влияят много негативно на нашите състезатели. Смятате ли, че трябва да сме малко по-толерантни към към българите или напротив, трябва да изискваме все повече от тях?

Всеки е прав за себе си да има мнение и изисквания като седне пред телевизора или компютъра. Когато публикуват становището  си, феновете е редно  да използват порядъчен език, спортистите пък не трябва да бъдат толкова докачливи. Зрителят не е длъжен да се радва на 19-о място, което за Краси Анев примерно е дошло след тотално раздаване и изтощение. 

Имаше много неприятна ситуация между Краси Анев и федерацията. Какво е вашето мнение за тази случка и смятате ли, че това повлия негативно на българския биатлон точно в Олимпийския сезон?

Резултатите в олимпийския сезон и в Сочи говорят красноречиво за рязкото отстъпление. Без да съм наясно с подробностите от кухнята на националния отбор, мисля че сегашното решение на проблема е добро за всички засегнати страни.

Ива Шкодрева е наша любимка не само заради невероятните резултати в родния биатлон, но и заради отличния и точен коментар от ефира на Евроспорт. Лесно ли се работи с Ива и каква е вашата оценка за нейната работа като експерт в тази област?

Ива е изключително умна, което не е често срещано в средите на българския професионален спорт. Образована е и говори прекрасен книжовен български език. Подготвя се с часове за всеки старт, не се оставя на рутината и това я прави най-добрия експерт в 11-годишната история на нашата версия на Евроспорт. Не мога да ви опиша колко много тънкости за биатлона съм научил от нея в хода на коментарите и разговорите ни.

Кой ще спечели Големия кристален глобус при мъжете през този сезон? Ще видим или отново доминация на Мартен Фуркад или ще има биатлонист, който може да спори с него?

Купата се печели най-вече с постоянство, което включва и участие във всички кръгове. Между Фуркад и Свендсен давам предимство на французина, но и Антон Шипулин изглежда дорасъл за генерална победа, стига да не го сполети характерният за руснаците драстичен спад  в рамките на сезона.

При дамите също има доминация през този сезон. Кайса Макарайнен е в отлична форма. Има ли състезателка, която може да й се противопостави в борбата за спечелване на СК? Дария Домрачова, Габи Соукалова...

Без коментар :)

Пожелайте нещо на всички читатели на нашият сайт и въобще на феновете на зимните спортове...

Гледането на спорт е част от свободното време и забавленията на съвременната личност, а не процес на избиване на комплекси и реванш за неосъществени мечти. Не позволявайте на състезанието да помрачи целия ви ден, ако резултатът не е желаният. Фундаментално е да не се пада до нивото на футболните страсти в прекрасните зимните спортове. Това е цивилизационен избор. Прощавайте грешките ни и  никога не забравяйте, че сме в един отбор!

biathlonbg.in

SPORTAL.BG Спортни новини

Добави коментар Коментари (8)

T.Mihailov (Гост) 8 отговор
14 януари 2015 | 09:33

Има какво да се желае още,много говорят,особено "очеизвадният" Искрев. Рейтинг: 0 0

klinnsi (Гост) 7 отговор
22 април 2015 | 13:38

що цензура,забравих само да добавя,че спиридонов е великан и в снукьр коментара!!!! Рейтинг: 5 1

klinnsi do sportal (Гост) 6 отговор
11 януари 2015 | 16:07

сьжалявам,че споменах друга медия,беше неволно!!!! Рейтинг: 0 0

gonzolaka (Гост) 5 отговор
22 януари 2015 | 20:33

страхотен коментатор !!!! един от най-добрите ако не и най-добрия :) да е жив и здрав и да продължава да ни радва със своята обективност,култура и страхотни познания :) Рейтинг: 9 0

klinnsi (Гост)
11 март 2015 | 18:50

+1!!абсолютно сьм сьгласен пич!!!асен спиридонов е класик!!един от малкото страхотни бг спортни коментатори!!!кьм него бих прибавил жоро попвасилев и камен алипиев но само като коментира баскетбол!!!!диемаджиите са абс. палячовци,които копират англ. коментатори и стават смешни!!!! Рейтинг: 3 1

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Виталий (Гост) 4 отговор
11 март 2015 | 18:50

Един добър коментатор за разлика от набедените "професионалисти" на БТВ. Рейтинг: 16 0

ъъъъ (Гост) 3 отговор
10 януари 2015 | 19:33

ъъъъъъ Рейтинг: 0 0

. (Гост) 2 отговор
22 април 2015 | 13:39

моци моци моци моци хахаха Рейтинг: 9 1

1 (Гост) 1 отговор
22 април 2015 | 13:39

Това го обясни на онзи платен селтак Смукчаев, който се опитва да имитира латинокоментаторите. Толкова смешни и зкуствени родилни напъни не бях слушал 40 години. Вече гледам мачовете с негови коментари без звук, че ми се повръща. Рейтинг: 25 0

Още по темата

Зимни спортове

Мария Киркова сложи край на кариерата си с красив бенефис (видео + галерия) 19 март 2019 | 21:27
Фейгин с девети стартов номер за кратката програма на Световното 19 март 2019 | 14:47
Киркова: Това е край, но и ново начало 19 март 2019 | 22:00
Алберт Попов и Ивайло Борисов бяха наградени за спортист и треньор №1 за месец януари 19 март 2019 | 15:46
Пенчева и Георгиев станаха шампиони на България по шорттрек 17 март 2019 | 16:04
Мина Здравкова и Кристофър Дейвис завършиха на 13-о място на Универсиадата в Красноярск 08 март 2019 | 21:08
Алберт Попов си поставя още по-високи цели за следващия сезон 19 март 2019 | 14:05
Японците полудяха по Световното по фигурно пързаляне 19 март 2019 | 13:57
Вечерно шоу №1 на "Интерски" взриви Пампорово 19 март 2019 | 12:04
Тампа Бей спечели за пръв път Президентския трофей в НХЛ 19 март 2019 | 09:42
Резултати от НХЛ 19 март 2019 | 08:45
167 състезатели от 43 държави ще участват СП по фигурно пързаляне 18 март 2019 | 18:33
Фуркад ще пропусне последните стартове от сезона 18 март 2019 | 17:57
Националният отбор по ски-ориентиране ще участва на три състезания в Швеция 18 март 2019 | 15:40
Шифрин е спечелила най-много от наградни фондове 18 март 2019 | 13:06
Купа "САГ" и купа "Борд Райдър" ще се проведат в ски зона "Мечи Чал" 18 март 2019 | 11:19
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.