ЦСКА осъден да плати 270 хил. лева само за ден

ЦСКА осъден да плати 270 хил. лева само за ден

Ударите върху ЦСКА не спират. Само за един работен ден вчера с изпълнителни листове за незабавно плащане се явиха трима от субектите, на които „червените“ дължат пари. Миодраг Йешич чака 31 000 евро за два месеца работа през 2013-а. Сърбинът бе назначен през януари и уволнен през март след само 2 мача, за които... не му е платено. Михаил Венков, изиграл един сезон в ЦСКА, има спечелен иск за малко над 100 000 лева.

А фирмата „Финанс лизинг“ осъди клуба за 110 000 лева с лихвите, след като не е обслужван договорен лизингов план, подписан от ръководството през 2010 г. Не е ясно каква услуга е извършила фирмата на клуба. И трите нови „честитки“ са от времето на „Титан“ на „Българска армия“. Но падат върху новите босове в лицето най-вече на Ивайло Манджуков.

Той е представил пред БФС план за оздравяване и 5-годишна стратегия на управление на клуба с намален бюджет и постепенно погасяване на дълговете, като най-големите са към НАП. Само за първата година приходната част на планирания бюджет е около 5,75 млн. лева, което без участие в евротурнирите изглежда доста амбициозна и трудно постижима сума. Идеята е за кампания на ръба на агресията сред феновете за абонаментни карти и помощ с купуване на артикули на клуба. Чакат се и над 1,3 млн. лева от рекламни приходи, но без подробности кои фирми ще се ангажират да влязат в тази графа.

Оздравителният план, представен от новите собственици, вече е на бюрата на двама министри - спортния Красен Кралев и финансовия Владислав Горанов. Техни експерти ще го разгледат и ще дадат оценка доколко той е изпълним и може ли клубът да се опре на него и да продължи в професионалния футбол по тази стратегия.

Ако отговорът е отрицателен, ЦСКА ще трябва да мине през процедура по несъстоятелност, но вече с назначен синдик. При такъв сценарий има вероятност от нов старт извън професионалния футбол, но по-очакваното развитие е с оставяне в „А“ група на новото дружество, подкрепено от Изпълкома на БФС. Такъв е случаят с Берое от 2008-а и минаването на клуба от Стара Загора през несъстоятелност.

ЦСКА няма как да играе в евротурнирите, след като не покрива категорично условията за лиценз. Но изглежда, сякаш това далеч не е новина - поне за УЕФА. В документ, публикуван на сайта на евроцентралата, пише съвсем ясно: ЦСКА се задължава да плати глобата си за нарушаване на финансовия феърплей от 200 000 евро до 30 юни 2015-а.

Такава заповед няма в нито едно от споразуменията с останалите клубове нарушители. За тях условието е, че парите ще им бъдат удържани от приходите от следващото участие в турнирите. А за ЦСКА очевидно УЕФА знае от доста време, че няма да заработи постъпления от този тип тази есен.

Примерът е с Левски, наказан по сходен начин от УЕФА преди година с 200 000 евро, но с уточнението, че те не са наложителни за бързо плащане, а ще бъдат приспаднати от евентуални приходи в евротурнирите. В документа за ЦСКА на европейската централа пише още, че глобата идва, след като за миналия сезон клубът е в дефицит, прехвърлящ допустимата рамка от 5 милиона евро.

в. "Труд"

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти