Гледай на живо

Ради Кирилов е играч на 29 кръг в Efbet лига

Джанлоренцо Бленджини: Италия не е само Зайцев и Хуанторена

Джанлоренцо Бленджини: Италия не е само Зайцев и Хуанторена

Джанлоренцо Бленджини е само на 44 години, но като с магическа пръчка вдигна националния отбор на Италия след скандалите в Световната лига и изгонването на трима играчи от състава (сред които и Иван Зайцев). 

Бленджини, който бе асистент на подалия оставка Мауро Беруто, бе назначен за селекционер преди турнира за Световната купа, а след маратона в Япония Адзурите си осигуриха вече олимпийска виза Рио 2016. Разбира се, към състава се присъедини и един от най-добрите волейболисти в света - кубинецът с италиански паспорт Османи Хуанторена, което даде възможност на Иван Зайцев да се завърне на любимия си пост диагонал на разпределителя. 

По пътя си към днешния полуфинал срещу Словения от Евроволей Италия елиминира шампионите от Русия по един доста категоричен начин. 

Малко след пристигането си в Арена Армеец Джанлоренцо Бленджини говори специално за БНТ и за BGvolleyball.com.

- След трудното лято, което Италия имаше, с магическа пръчка ли успяхте да вдигнете отбора?
- Не, не съм магьосник. Не е моя работа да давам оценка, но мога да кажа, че от първия ден, в който този колектив се събра - а това е един нов колектив с някои нови състезатели, които се включиха след Световната лига - всички работиха много усърдно. Някои други играчи са вече на различни позиции, така че в момента отборът на Италия е малко по-различен. Това, което от първия ден се опитваме да мислим е само за настоящето и за бъдещето. И да не мислим и да не говорим за това, което се е случило преди това. Работихме усилено, защото знаехме, че времето за подготовка не е много.

- По-добре ли се чувства Иван Зайцев като диагонал?
- На тази позиция той играе наистина много добре и за нас също това ни харесва.

- Чувствате ли се по-добре, след като вече Италия се класира за Олимпийските игри?
- Със сигурност ни доставя удоволствие и повод а гордост. Невероятен резултат, на който държим, защото знаем, че постигнахме нещо много важно. В такива ситуации или следва подценяване или допринася за повече сигурност в отбора за следващите мачове. Представяме се добре след Световната купа, трябва да продължим да го прави.

- Превръщате ли се в кошмар за Русия?
- Не, не мисля, защото всеки мач си има своята история, но аз мисля, че просто победихме Русия и си завоювахме едно място в първата четворка на Евроволей.

- До къде стигат мечтите ви тук в София?
- Към момента мечтите на Италия са насочени към полуфинала, единственото, което ни интересува засега. Трябва да се съсредоточим и да мислим само за това. Опитахме се да се подготвим добре през последните два дни в София и да направим всичко възможно от физическа и психическа гледна точка. Знаем, че трябва да играем нашия най-добър волейбол.

- До колко играта на Италия зависи от двойката Иван Зайцев - Османи Хуанторена?
- Мисля, че те двамата са важни играчи, защото винаги са били в отбори, в които са имали основна роля. Италия обаче има много качествени състезатели и показа, че в доста мачове знае да използва максимално всички ресурси, които има на разположение. В някои срещи играха по-добре Зайцев и Хуанторена, в други и останалите състезатели се представиха добре. Италия е отбор с качествени състезатели и всички се опитват да дадат своя принос за успеха. Винаги се раздават и помагат на отбора да постигне добри резултати.

- Има ли умора у състезателите след поредицата от тежки мачове на това европейско?
- Със сигурност умора има, и както казах преди, трябва да дадем всичко от себе си, за да бъдем готови както физически, така и психически. Броят мачове е сериозен, но ние искаме да продължим да се представяме по най-добрия начин. През последните два дни се концентрирахме в максималното възстановяване на всички играчи. Това е, което ни интересува най-много. Както и това, че никога не гледаме по-далеч от следващия мач и никога не сме го правили. Така правихме и в турнира за Световната купа, където също има доста мачове. Не гледаме нито по-следващия, нито предишния мач, а само това, което предстои. 

- България и Италия са съвместни домакини на Европейското, но вие чувствате ли се като такива тук в София?
- Да, още откакто пристигнахем трябва да кажа, че приемането ни бе отлично. Бях сигурен още преди да пристигнем, че няма да имаме проблеми заради традициите в организацията, които двете страни имат. Не съм имал съмнения, че в София нещо няма да е наред и го усетих още от първите ни часове тук. Щастливи сме от това, защото ще ни помогне да се подготвим максимално за мача, който ни очаква.

- След успешната организация на Европейското първенство между България и Италия, да очакваме ли работата да продължи и за Световното през 2018?
- Това не знам, трябва да питате хората, от които зависи. На мен би ми харесало, разбира се.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти