Какво е да бъдеш баща на трикратен световен шампион

Какво е да бъдеш баща на трикратен световен шампион

Чико Лоренсо "нарисува" портрет на своя син – петкратния световен шампион във всички класове на мотоциклетизма Хорхе Лоренсо след голямата крачка, която пилотът предприе със смяната на отбора. След девет години в Yamaha миналата седмица Хорхе се качи на мотора на Ducati и направи първите си стъпки от новото начинание в MotoGP.

С победата във Валенсия, Хорхе завърши една ера и вече е готов за ново предизвикателство. Дадохте ли му някакъв съвет?

Той завърши важна фаза от своя живот – девет години и три световни титли с Yamaha. Относно Ducati не му дадох никакъв съвет. Той сам взе решението, а моя задача остана само да го подкрепям.

Кои бяха вашите любими моменти от тези девет години?

Първият полпозишън в първото състезание в MotoGP изобщо; първата победа и първата световна титла.

С кои три думи ще опишете Хорхе като човек?

Свободомислещ, взискателен и перфекционист.

Кажете ни един негов дефект.

Оооо, той има много (смях). Не обича да губи. Всъщност не може да губи. Нещо, от което може би всички велики шампиони страдат. Такъв е от дете. Сменяше правилата на играта, за да победи. Когато играеш с него, не можеш да спечелиш.

Как ще опишете Хорхе като пилот?

Най-елегантният и изтънчен.

Защо смятате, че Лоренсо се влияе толкова много от гумите този сезон?

Хорхе е пилот, който обича гладкото каране. Той няма агресивен стил. Тази година видяхме, че му беше удобно с гумите и на места като Валенсия беше непобедим. Но по принцип страда повече на мокро или при променливи условия. На много писти Michelin създават по-безопасни гуми, което означава по-твърди, така че да издържат дистанцията на цялото състезание. Хорхе предпочита по-меките. По подобен начин кара и Педроса.

Смятате ли, че може да е претендент за титлата догодина?

Да, силно вярвам в това. Моторът у чудесен. Ускорението е впечатляващо, максималната скорост на прави отсечки е много добра. Единствените затруднения могат да бъдат с гумите.

Коя е най-силната точка на Ducati?

Джиджи Далиня! Той има същите качества като Хорхе – свободомислещ е и взискателен. Заедно могат да направят много. Те работеха в екип в другите класове. Мога да кажа само "Дуото пак е заедно".

Снимка: BBC

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти