УЕФА обяви петимата претенденти за местата в Съвета на ФИФА от Европа

УЕФА обяви петимата претенденти за местата в Съвета на ФИФА от Европа

Президентът на Руския футболен съюз и вицепремиер на страната Виталий Мутко е един от петимата кандидати на УЕФА, които ще бъдат предложени за членове на изпълкома на ФИФА от квотата на Европа. Това съобщи пред журнарлисти директорът на юридическия департамент на УЕФА Алисдеър Бел. Мутко беше избран за член на изпълкома на УЕФА през 2009-а година, а през 2013-а преизбран за нов четиригодишен мандат. След изборът на Джани Инфантино във ФИФА беше създаден съвет на централата, който замени изпълкома, но реално има същите функции.

"Ние изпратихме във ФИФА пет наши кандидатури и Мутко е една от тях. Очакваме Световната федерация да извърши проверка на всеки от въпросните претенденти за стол в съвета и тогава те ще бъдат предложени за гласуване, обясни Алисдеър Бел. Останалите четирима претенденти са Шандор Чани- актуален член на изпълкома на УЕФА от Унгария, Гейр Торстейнсон- президент на исландската футболна асоциация, легендата на Милан и на Черна гора Деян Савичевич и Костакис Куцокумнис- президент на кипърската федерация по футбол.

Всички те ще се борят за три места, които се освобождават от досегашните представители на Европа: Мишел Д'Хооге от Белгия, Сенеш Ерзик от Турция и Мариос Лефкаридис от Кипър. Изборите за новия Съвет на ФИФА ще се проведат на 5-и април 2017-а година в Хелзинки. Световната антидопингова агенция (УАДА) също е препоръчала да бъде разследван Мутко, тъй като е огромна фигура от прогнилия с допинг руски спорт. Препоръката е направена към Комисията по етика на ФИФА.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти