Гледай на живо

100 години Етър: „Звездите на „Етър” (ветерани) - Национален отбор „Звездите на България” (ветерани)

Предложиха на ФИФА световно с 36 отбора

Предложиха на ФИФА световно с 36 отбора

Предстоящото гласуване за увеличаването на отборите, участващи на световните първенства по футбол, породи редица дискусии. През януари 2017 г. бордът на ФИФА ще се произнесе за идеята за завишаване на отборите до 48. Другата спомената опция беше за 40 отбора. В момента футболните мондиали се провеждат с участието на 32 страни.

Точно преди гласуването на ФИФА бе предложена и идеята на чилийския математик Леандро Шара за минимално увеличение на отборите от 32 на 36. Президентът на компанията “Мачвижън” е изготвил контрапредложение на идеята на ФИФА за 48 държави финалистки.

За евентуалното историческо разширяване по плана на ФИФА с 48 финалисти ще се обсъждат два пътя - с предварителна елиминационна фаза, водеща до групи или с три групи по 16 отбора. При варианта с 48 отбора, директни елиминации и после групи 16 държави ще играят само един мач. Това създава опасност сериозни играчи на пазара (примерно Англия, Италия, Мексико или САЩ) да бъдат елиминирани след само една среща.

Според тази опция само 16 тима се класират директно за груповата фаза, а другите 32 играят плейоф в рамките на финалите. Победителите се присъединяват към сигурните 16 и после се продължава по утвърдената схема с 32 отбора. Мачовете на световното нарастват с 25% - от 60 на 80, а финалите трябва да се проведат за 36 вместо за 32 дни. 16 отбора ще играят между 4 и 8 мача, а 16 - между 3 и 7, както е и сега. При варианта с 48 финалисти, разделени на 16 групи по 3 отбора, общият брой мачове ще бъде отново 80, а финалите ще продължават 39 дни. Идеята е първите два отбора от всички 16 групи да продължават в топ 32. Схемата след това е директни елиминации от 1/16-финали до излъчване на световния шампион. Отборите ще играят между 2 и 7 мача.

Според анализираните проблеми от този вариант възможността за уреждане на мачове би нараснала от 50 на 67%. Прогнозира се и голям брой мачове без интрига - големи отбори, които вече са си осигурили класиране, няма да играят със 100% от възможностите си, мислейки по-скоро за предпазване от контузии и картони, отколкото за победата. Това би било нечестно за третата страна в групата. Малки страни пък ще се опитват да “останат живи” с всякакви средства, тъй като и една точка би могла да бъде достатъчна за класиране в следващата фаза.

Анализът на Леандро Шара и компанията му, създаваща формати за първенства, води до предложението за световни финали с 36 държави. Акцентира се и върху това, че още за световното първенство в Германия през 2006 г. ФИФА е имала желание да увеличи отборите до 36, но е обявила мисията за невъзможна, тъй като не е намерена честна възможност да бъдат определени тимовете, продължаващи на 1/8-финал.

 Предложението на “Мачвижън” е за мондиал с 36 отбора (12,5% увеличение) с общо 70 мача (9% увеличение). Схемата предвижда първенството да се изиграе в рамките на 32 дни (както и сега).

Предложението е 36-те финалисти предварително да бъдат разделени на 3 потока (различно от групи). В урна А да бъдат държавите с най-високо класиране в ранглистата на ФИФА, в урна В да са “средните отбори”, а в урна С да са страните с най-нисък ранкинг от финалистите.

В първата фаза са предвидени по 3 мача за всеки финалист. Всеки отбор играе по един мач срещу съперник от съответните урни. Тоест отбор от поток А играе 1 мач срещу друг отбор от поток А, един срещу отбор от поток В и един срещу отбор от поток С. След като всеки финалист изиграе своите 3 мача от първата фаза, се прави генерално класиране между всички 36 отбора. Класиралите се на първите 16 места продължават във фазата на директните елиминации. На 1/8-финалите играят №1 срещу №16, №2 срещу №15 и т.н. до №8 срещу №9. Следват четвъртфинали, полуфинали и финал.

Според Леандро Шара фактът, че на практика всеки финалист се състезава срещу всички останали финалисти (дори да не играят един срещу друг), ще доведе до по-интензивно първенство с много по-сериозни приходи за ФИФА и много по-голям интерес от спонсори.

За доказателство е дадено “грандиозното начало” още в първата фаза, когато ще има 6 мача между топотборите от поток А (примерно Германия - Аржентина).

При този вариант отбор няма да бъде елиминиран или сигурно класирал се преди изиграването на последния си мач. “Отборите винаги ще опитват да подобрят своята позиция в класирането, което елиминира мачовете без интрига”, анализират от “Мачвижън”.

Всеки отбор ще играе минимум по 3 мача. Според този вариант по време на първата фаза всеки отбор ще пътува точно по веднъж, като никой няма да бъде ощетен по този показател.

Предложението е този формат да бъде тестван първо в женския или юношеския футбол, във футзала или плажния футбол. И ако ФИФА го одобри и на практика, да бъде приложен и на най-високо ниво - световното първенство.

"24 часа"

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти