Ф1 коментар: Фетел подцени предизвикателството Ферари

Ф1 коментар: Фетел подцени предизвикателството Ферари

Днес Себастиан Фетел се намира в най-тежкия период от кариерата си. До последната си година в Ред Бул той успя да се измъкне от надвисналата над него сянка на новия Шумахер (в Германия медиите го наричаха "бейби Шуми"), победи всичките си съотборници, подобри всички рекорди, които можеше, и още на 26-годишна възраст си отреди вечно място в историята на Формула 1 като четирикратен световен шампион.

До 2013 година всичко за Фетел беше като на сън. Каквото поискаше момчето от Хепенхайм, успяваше да си го спечели веднага на пистата. Следващият сезон се оказа преломен за Себастиан, слабата форма на Ред Бул все повече засилваше чувствата към детската му мечта Ферари, където идолът му Михаел Шумахер се превърна в легенда на спорта.



И така през 2015 година Фетел осъществи мечтата си и седна в червения болид. Нищо обаче вече не бе същото. Нямаше го гениалния Ейдриън Нюи и феноменалните му болиди и подредената структура, в която всичко работи. Във Ферари се намират в тежка криза от дълги години и това е самата истина. В същото състояние бе Скудерия и при идването на Шумахер през 1996 година, но тогава седемкратният световен шампион влезе в отбора с всички важни хора от Бенетон, с които в предишните две години бе спечелил поредни титли. Един от тях бе Рос Браун и само неговото име е достатъчно да разберем какво се случи тогава.

Истината е, че Фетел подцени предизвикателството Ферари. Очакваше да влезе в италианското семейство и победите да дойдат като следствие от това. Случи се точно обратното и след две години и 40 старта до днес той има едва три победи за "Черните кончета". В нито една категория от началото на кариерата си не е имал толкова лоша успеваемост.



Дори Себастиан и да е имал добър план в главата си, подобен на този на Михаел, то не му бе даден този картбланш, с който идолът от детството на Себ наложи волята си и обградил се със силни фигури около себе си, заедно извоюваха най-силния период в историята на Ферари.

Нищо не е свършено за момчето, което тръгна по стъпките на своя кумир. Преди триумфа и Михаел трябваше да преглътне срамни моменти на пистата в първата си година в Маранело. Легендата печели точно същия брой победи, колкото и Фетел. Следващите сезони рязко вдига нивото на отбора, но трябва да минат четири години до сезон 2000 и първата му титла за отбора на Енцо Ферари.

Дали Фетел изобщо ще успее да постигне новата си цел да е световен шампион с болид на Скудерия, или ще успее да го стори по-рано дори от идола си Шумахер, предстои да разберем. Знаем, че той и отборът на Ферари имат тази възможност още през започващия в края на март шампионат с помощта на големите промени, които от ФИА направиха за болидите. Също знаем от шампионските години на Себастиан, че ако има и малък шанс, той няма да го пропусне и ще се бори до последното състезание.


Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти