"От питлейна": Жената, след която във Ф1 бе въведен терминът "пилотеса"

"От питлейна": Жената, след която във Ф1 бе въведен терминът "пилотеса"

Първата жена, която взима участие в Гран При от Формула 1, се казва Мария Тереза де Филипис. Една типична темпераментна, страстна и отдадена италианка, която минава за първи път цялата пътечка до истински болид от Формула 1 пред учудените погледи на мъже и жени.

Влюбена в скоростта, Мария започва да се състезава първо с коне преди баща да подари първия автомобил, след който вече нищо не остава същото.

"Моите братя се обзалагаха, че никога няма да бъда наистина бърза. За да ги обори, баща ми ми подари Fiat 500, когато бях на 22 години и спечелих още първото състезание, в което се впуснах с колата", споделя за интервю преди пет години жената, след която във Формула 1 бе въведен терминът "пилотеса".

Първият старт е на 18 май 1958 година в Гран При на Монте Карло с Maserati 250F – колата, с която Хуан Мануел Фанджо спечели своята пета титла година по-рано. Момент, свързан не само с Мария Тереза, а със спорта като цяло, тъй като жените през 50-те години на миналия век могат да бъдат срещани в питлейна, но не и в кокпита.

"Никога не ме е притеснявало, че това е мъжки свят. Аз просто исках да се състезавам. Баща ми ме вдъхновяваше и ме подкрепяше. Физически нямах проблеми, защото конната езда ме държеше в чудесна форма".

Парите във Формула 1 са оказвали влияние и тогава. Няма спонсори, няма заповеди – семейството на италианката е едно от най-богатите, а самата тя кара своите собствени коли, взима своите собствени решения и не е отговаря на заповеди дори от Мазерати.

Нейният съпруг допълва: "Това, че те бяха мъже, не означаваше, че тя ще ги послуша".

"Фанджо ми каза, че съм прекалено бърза и трябва да намаля темпото. Никога не съм била разтревожена, не чувствах страх. Фанджо, Аскари, Вилорези – тези мъже бяха моите герои. Никога не съм имала проблеми с големите пилоти. Обожавах Фанджо и като човек, и като пилот, защото беше обикновен и работеше много упорито, за да постигне успехите си. Нищо не му бе подарено. Чувствах го като баща, джентълмен", допълва първата жена пилот.

Мария Тереза де Филипис почина на 8 януари 2016 година.

Снимки: Maserati

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти