Дончич е потенциален №1 в Драфта догодина

Дончич е потенциален №1 в Драфта догодина

Словенският диамант на Реал (Мадрид) Лука Дончич бе посочен като потенциален избор №1 в Драфта на НБА през 2018 година. Талантът навърши 18 години в края на миналия месец, но въпреки възрастта си вече е основна част от състава на Пабло Ласо в мъжкия отбор на испанския колос. Двуметровият гард бе основна тема на дискусия в ежеседмичния подкаст на един от най-популярните журналисти, отразяващи американския баскетбол - Ейдриън Войнаровски. Тази седмица в The Vertical домакинът и Джонатан Дживони от реномирания сайт Draft Express обсъдиха уменията на най-популярното име в европейския баскетбол в последно време.

“Хората го сравняват с Ману Джинобили. Но той е по-висок от него и е много по-здрав. Ману въобще не бе на нивото, на което е Дончич сега, когато самият той бе същата възраст - 18 години”, коментира Дживони.

Войнаровски пък направи паралел между Дончич и Лонзо Бол, който един от най-добрите новобранци в колежанското първенство този сезон, защитавайки цветовете на UCLA. Бол е спряган като сигурен избор в Топ 5 на тазгодишния Драфт.

“Не е най-експлозивният играч, но разполага с невероятно баскетболно IQ. По-интелигентен е от всеки друг играч на терена”, коментира Войнаровски уменията и визията за играта на Дончич, който е записан с ръст от 201 сантиметра, но според коментира в медийното пространство вече е висок 203 сантиметра.

Дончич се превърна в най-младият дебютант в историята на Реал в испанското първенство. Първите му минути за “белия балет” дойдоха на едва 16 години, 2 месеца и 2 дни. Постепенно талантът и здравата му работа го превърнаха в неделима част от състава на първия отбор на мадридския гранд.

През настоящия сезон Лука има средно по 8.7 точки, 4.4 борби, 4.4 асистенции и 0.8 отнети топки в 24 мача в Евролигата.

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти