Вижте къде се раждат големите звезди на аржентинския футбол (снимки)

Вижте къде се раждат големите звезди на аржентинския футбол (снимки)

Прочутата академия на Барселона "Ла Масия" заслужено има репутацията на най-славната футболна школа, дала на спорта звезди като Лионел Меси, Иниеста, Чави и Пеп Гуардиола. Но всъщност тренировъчният център в сърцето на Буенос Айрес има дори по-добри резултати. Въпреки че не може да се похвали с блясъка на футболната фабрика на Барса, Club Social Parque е произвел над 200 топ играчи, които са се подвизавали или го правят в момента в най-добрите европейски клубове, както и в националния отбор на Аржентина. Достатъчно е само да споменем Диего Марадона, Карлос Тевес, Хуан Рамон Рикелме...



"В Club Parque ние работим много върху основните неща, техниката. Разпознаваме таланта в най-ранна детска възраст и с течение на времето сме станали много добри в това отношение", споделя главният скаут в Parque и на Бока Хуниорс Рамон Мадони. 75-годишният треньор обича да изрежда имената на десетки деца, отишли впоследствие да играят в националния отбор, местни и европейски водещи клубове.



Той си спомня как е обещал на Тевес, че ще стане нападател от световна класа дълго преди той да се реализира като голмайстор в клубове в Англия и Италия. Или как Хуан Пабло Сорил плачел, когато Мадони го нареждал в отбраната, тъй като е искал да вкарва голове. Сорин по-късно играе като ляв бек за Барселона и Пари Сен Жермен и кани Мадони да бъде негов гост и да го гледа с фланелката на националния отбор по време на Световното първенство през 2006 година в Германия.



Сега неговото внимание е насочено изцяло към новите таланти в школата. Един от тях е 7-годишният Бенхамин Паландела. "Той е различен от останалите. Виждам у него някои неща от Рикелме, други от "Карлитос" Тевес. Той просто е различен. След тренировъчните мачове Бенхамин облича фланелка с номера на Меси и продължава да се упражнява дори когато другите деца са се прибрали у дома.



"Искам да бъда като Меси и да играя за Барселона", казва невръстният футболист.



Бивши играчи споделят, че тайната на Parque е точното око на Мадони за истинския талант. Но също така и неговата настойчивост хлапетата да упражняват своите умения в по-малки пространства и на несъвършени повърхности, където те се учаят да реагират по-бързо, което им дава конкурентно предимство, когато те в крайна сметка достигнат професионално ниво.





Възпитаниците на школата обичат Мадони и поддържат контакт с него и след напускането на Parque. Той често е канен от тях на вечери, когато се връщат в Буенос Айрес.



Футболната академия Club Social Parque е основана през 1949 г., когато два по-малки клуба, съставени от раздавачи на вестници и работници във фабрики, се обединяват в района на Вила дел Парк. Днес около 150 деца на над 6-годишна възраст от всякакви социално-икономически прослойки тренират заедно два пъти седмично и играят помежду през уикендите на умалени закрити терени.





Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички