Пътеводител на бейзболния стопаджия

Пътеводител на бейзболния стопаджия

До началото на новия сезон в МЛБ остават броени дни и любителите на бейзбола по цял свят вече тръпнат в очакване на първото хвърляне. Всеобщото мнение е, че предстои един непредсказуем шампионат, в който нищо не бива да бъде приемано като изненада. Може би все пак доста невероятно изглежда Сан Диего Падрес да направи "ноу хитър"... Но след като през миналата година Чикаго Къбс спечели титлата, значи няма невъзможни неща.

В помощ на феновете ESPN публикува своеобразен пътеводител на сезон 2017 – календар с акценти на най-очакваните събития и прогнозни постижения на някои от звездите на деня. Sportal.bg публикува сбит вариант на бейзболния гид за българската аудитория.


АПРИЛ



2 април
Денят на откриването. Първенството започва с три мача, два от които съвсем подходящи за гледане по нашите географски ширини (или поне единият): Тампа Бей Рейс - Ню Йорк Янкис (20 ч.), Аризона Дайъмъндбекс - Сан Франциско Джайънтс (23 ч.) и Сейнт Луис Кардиналс - Чикаго Къбс (3,30 ч.). "Мечетата" стартират с амбицията да станат първият отбор, спечелил 100 мача в два поредни сезона, след "чинките" през 2004-2005 г.; както и първият, защитил купата от Световните серии, след "янките" през 1998-2000 г.

3 април
Денят на откриването 2. Тук програмата включва цели 12 мача, просто за да може в играта да се включат и останалите 24 отбора.

5 април
Дебютът на Крис Сейл за Бостън Ред Сокс. При положение че носителят на "Сай Йънг" Рик Порсело е планиран за първия мач на "червените чорапи", а Дейвид Прайс започва сезона в списъка с контузените, именно на този ден се очаква левичарят да поеме топката срещу гостуващия на "Фенуей Парк" Питсбърг Пайрътс.

9 април
Ако Джанкарло Стантън се свърже перфектно с бързата топката от 100 мили/ч на Ноа Синдергард, може ли тя да се приземи на: А) пистата на летище "Ла Гуардия"; Б) моста Куинсбъро; или В) на централния корт на "Артър Аш Стейдиъм"? Иначе казано, Маями Марлинс гостува на Ню Йорк Метс.

12 април
Шампионският ден на Чикаго Къбс. Два дни след първия домакински мач, "мечетата" ще получат своите пръстени като част от тържествата на "Ригли Фийлд" по време на гостуването на Лос Анджелис Доджърс.

15 април
Денят на Джаки Робинсън. Този сезон се навършват 70 години от дебюта за Бруклин Доджърс на първия чернокож играч във Висшата лига.

МАЙ



3 май
Церемонията в чест на Вин Скъли на ст. "Доджър" преди домакинството на Лос Анджелис Доджърс срещу Сан Франциско Джайънтс. Легендарният ТВ и радио коментатор сложи край на активната си кариера зад микрофона след 67 сезона в служба на "мошениците".

7 май
Ню Йорк Янкис гостува на Чикаго Къбс. Бившата Империя на злото срещу новата Империя на злото. Феновете на Чикаго ще трябва да се примирят с новата си роля.

14 май
Денят на майката. А също и вечерта на Дерек Джитър. На ст. "Янки" ще се проведе церемонията по изваждане от употреба на №2, след която Ню Йорк Янкис ще бомбардира Хюстън Астрос.

20 май
Прогнозна дата, на която Алберт Пухолс (591) ще стане 9-ият играч с 600 хоумръна в Мейджър лийг. Този сезон доминиканецът ще има шанс да изпревари Сами Соса (609) и Джим Томи (612). За Кен Грифи-младши (630) ще трябва да се потруди доста.

23 май
Прогнозна дата, на която 29-годишният Клейтън Кършоу (1918) ще направи своя страйкаут №2000. Само осмина питчери са постигали това, преди да навършат 30, включително клубните легенди на ЛА Доджърс Санди Коуфакс и Дон Драйсдейл.

24 май
Бартоло Колон навършва 44 години! В първия си мач във Висшата лига той се изправя срещу Еди Мъри, който е съотборник с Брукс Робинсън, започнал своята кариера през 1955 г. Сега сме в 2017 г., нали?

ЮНИ



3 юни
Прогнозна дата за 3000-ния хит на Адриан Белтре. Плюс-минус ден-два, в зависимост от това колко мача пропусне дотогава.

10 юни
Прогнозна дата за 53-тия мач на Гари Санчес за Ню Йорк Янкис този сезон. През миналия в 53 мача той удари 20 хоумръна и ако стори това отново, вероятно плочата с неговото име ще бъде закачена в Бронкс още до края на месеца.

12 юни
Драфтът на МЛБ. Аутфилдерът Джерън Кендал от университета "Вандербилт" и шортстопът/питчер Хънтър Грийн от Калифорнийския са потенциалните №1.

18 юни
Денят на бащата. Но по-добре татковците да не знаят колко струва бирата на стадиона...

ЮЛИ



9 юли
Мачът на талантите от Майнър лийг в Маями. Собствениците се събират да обсъдят своите инвестиционни намерения.

10 юли
Хоумрън дербито в Маями. Дано позволят на Ичиро да участва!

11 юли
Мачът на звездите в Маями. Всички се надяват да отпразнуват продажбата на Марлинс от страна на Джефри Лория.

20 юли
Прогнозна дата за завръщане в игра на Давид Ортис. Шегичка! По-вероятен сценарий: Бостън Ред Сокс търси нов DH или първи бейзмен преди крайния срок за трансфери.

30 юли
Церемонията по въвеждане на новия випуск в Залата на славата. Бъд Селиг ще бъде приет. Също и Джеф Бегуел, Тим Рейнс и Иван Родригес.

31 юли
Трансферният пазар затваря. Разменят се десетки риливъри. Най-голямото име, което може да си стегне багажа? Андрю Маккъчън.

АВГУСТ



2 август
Прогнозна дата за хоумрън №300 на Робинсон Кано (278). Само Джеф Кент (377) и Роджър Хорнсби (301) имат толкова от игралите предимно на втора база.

7 август
Майк Траут навършва 26 години. Преди да навърши 25, момъкът имаше повече хитове от рекордьора Пийт Роуз на тази възраст; повече хоумръни от рекордьора Бари Бондс на тази възраст; и повече отбелязани точки от рекордьора Рики Хендерсън на тази възраст.

12 август
Тексас Рейнджърс пенсионира №7 в чест на Иван Родригес.

13 август
Прогнозна дата, на която Карлос Белтран (1536) ще стане 37-ият бейзболист с 1600 RBI в кариерата си. Възможно е по същото време в клуба да влязат също Адриан Белтре (1571) и Мигел Кабрера (1553).

СЕПТЕМВРИ



1 септември
Най-вероятният ден за "ноу хитър"! "Ноу хитърите" се случват по-често през септември, отколкото през който и да е друг месец. А на тази дата се пада да играят Сан Диего Падрес и Лос Анджелис Доджърс. Мислете каквото искате...

6 септември
Денят на Роберто Клементе.

10 септември
На този ден през 2016 г. Брайс Харпър удари последния си хоумрън за сезона. Кой би се наел с прогноза за 2017 г.?

16 септември
Може ли Чикаго Къбс отново да спечели дивизията толкова рано? Прогноза: не.

20 септември
Прогнозна дата, на която Майк Траут (168) удря 32-рия си хоумрън за сезона и се превръща в осмия играч с 200 на 26-годишна възраст. Другите са Алекс Родригес, Еди Матюс, Джими Фокс, Мел От, Мики Мантъл, Франк Робинсън и Алберт Пухолс.

29 септември
Започва последният уикенд от редовния сезон. Значимите сблъсъци вероятно ще бъдат Бостън Ред Сокс - Хюстън Астрос, Вашингтон Нешънълс - Питсбърг Пайрътс, Лос Анджелис Ейнджълс - Сиатъл Маринърс и Ню Йорк Янкис - Торонто Блу Джейс.

ОКТОМВРИ



1 октомври
Финалният ден от редовния сезон. Може би тази година най-сетне ще има петорен възел за "уайлд кард"?

3 октомври
Започват плейофите.

24 октомври
Започват Световните серии. Официална прогноза: Хюстън Астрос - Вашингтон Нешънълс. Победител: столичани.


Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти