Един магьосник на 51

Един магьосник на 51
Футболният магьосник Красимир Балъков празнува рожден ден днес! Един от най-големите български таланти е оставил ярка диря навсякъде след себе си и неизменно е записвал името си със "златни" букви в историята на всеки клуб, където е бил. Той е еднакво тачен и в родния Етър (Велико Търново), и в португалския Спортинг (Лисабон), и в германския Щутгарт.

Бала започва своята кариера в редиците на "болярите", за които записва 142 шампионатни мача и 35 гола, преди да последва трансфер в един от най-уважаваните клубове в Европа - португалския Спортинг (Лисабон). На "Жозе Алваладе" Балъков бързо се превръща в любимец, записва 138 мача и 43 в местната Примейра лига и днес, повече от 20 години по-късно, продължава да бъде все така уважаван.

Въпреки че e в разцвета на силите си и играе с таланти като сънародника си Ивайло Йорданов и бъдещите португалски титани Луиш Фиго и Пауло Соуса, плеймейкърът успява да спечели само един трофей - Купата на Португалия през 1995 година.

Талантът и величието му обаче блестят с най-голяма сила в германската Бундеслига, където попадналият в Идеалния отбор на САЩ'94 магнетичен полузащитник прекарва цели осем години като футболист на Щутгарт. Краси записва 236 мача и 54 гола в елита, печели Купата на Германия през 1997 година и се превръща в една от най-големите легенди, играли някога в шампионата.

Малко след края на кариерата си Балъков, който има 92 мача и 16 гола за България, е обявен от феновете на Щутгарт за най-добрия футболист, носил някога екипа на техния любим отбор. И до ден-днешен привържениците на тима изпадат във възторг, когато си спомнят за магическото трио "Балъков-Бобич-Елбер", което се превърна в истинско страшилище по терените в Бундеслигата.

По-паметливите и възрастни вероятно си спомнят невероятния и изпълнен с много емоция бенефис, който швабите организираха за Бала на 29 май 2003 г. на "Готлиб Даймлер Щадион". Двубоят беше излъчен и по телевизията в България и никой не остана равнодушен от засвидетелстваното към един българин уважение от страна на германците. Оценка за качествата му е интересът през годините на колоси като Реал Мадрид, Барселона, Байерн и Интер.

След края на футболната си кариера Балъков стартира и треньорска, като натрупа сериозен опит начело на родните Черноморец (Бургас) и Литекс, хърватския Хайдук (Сплит), германския Кайзерслаутерн и швейцарските Грасхопър и Сенкт Гален.

Да си жив и здрав, Краси! Благодарим ти за емоциите, с които ни дари!
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти