МОК одобри бейзболния стадион във Фукушима за игрите в Токио '20

МОК одобри бейзболния стадион във Фукушима за игрите в Токио '20

Стадион "Азума" във Фукушима ще приеме поне по един мач от бейзболния и софтболния турнир на олимпийските игри в Токио '20. Съоръжението бе одобрено от МОК по предложение на световната конфедерация на двата американски спорта (WBSC). Идеята е по този начин да бъде почетена паметта на хилядите загинали в региона вследствие на опустошителното цунами през март 2011 г., предизвикало ядрената криза в АЕЦ "Фукушима Дайичи".

"Домакинството на олимпийския бейзбол и софтбол ще осигури на Фукушима чудесна платформа да покаже на света мащаба на своето възстановяване почти десет години след бедствието", коментира председателят на организационния комитет на XXXII олимпиада Йоширо Мори. Двамата с президента на WBSC Рикардо Фракари ще настояват в мачовете във Фукушима да играят националните отбори на Япония.



"WBSC поздравява лидера на Токио '20 Йоширо Мори и президента на МОК Томас Бах за предприетата велика стъпка. Олимпийският бейзбол и софтбол ще бъдат вдъхновение и надежда за съживяването на Фукушима. За нас е огромна чест и дълг да бъдем част от толкова значима инициатива и ще подходим безкрайно отговорно", заяви Фракари (на снимката).

Стадион "Азума" е построен през 1986 г. и има капацитет от 30 000 седящи места. През годините периодично е домакинствал мачове от местната професионална бейзболна лига NPB. За олимпийските игри след 3 г. предстои частична реконструкция на съоръжението във Фукушима. Основна арена на двата турнира в Токио '20, с които бейзболът и софтболът ще се завърнат в програмата за първи път след Пекин '08, ще бъде ст. "Йокохама" в едноименния град. От WBSC още не са обявили нито какъв ще бъде форматът, нито квалификационният метод.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти