ТУ Варна с нов автомобил за Shell Eco-marathon Европа 2017

ТУ Варна с нов автомобил за Shell Eco-marathon Европа 2017

Отборът на Технически университет – Варна ще премери сили на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2017 в Лондон с автомобил с двигател с вътрешно горене, задвижван от бензин. Автомобилът на студентите през 2017 г. носи името J17 и ще бъде оборудван с подобрена рама от алуминий и чисто нов, мощен двигател, с които повишава енергийната си ефективност. Бъдещите инженери от ТУ-Варна ще се състезават в категорията автомобили „Градски тип“, изпълнени с увереност, че ще се класират успешно в челните места на своята категория.

Девет души работят усилено по конструирането на автомобила в извънучебно време, а целият екип по подготовката надхвърля 15 младежи, ангажирани още с дизайна, административните процеси и търсенето на спонсори. Повечето студенти са от специалност „Транспортна техника и технологии“. Капитан на отбора е Даниел Костадинов, който е и председател на студентски „Авто-мото клуб“ в Техническия университет – Варна.

Студенти от Технически университет – Варна са участвали в изданията на Shell Eco-marathon Европа 6 пъти в периода от 2009 г. до 2015г. В последното си участие в Shell Eco-marathon през 2015 г. Автомобилът на Техническия университет – Варна зае 6-о място от 8 в категорията “Градски тип“ автомобили на бензин с постижение от 105 км с литър гориво. През 2016 г. поради непредвидени обстоятелства по време на подготовката, екипът пропусна участие и сега е двойно по-мотивиран да се представи на отлично ниво на пистата на Shell Eco-marathon Европа 2017 в Лондон.

„Макар и миналата година да не заминахме за Лондон, внимателно следяхме състезанието и останахме в контакт с другите български отбори. От тях разбрахме, че пистата има особен наклон, който би могъл да се окаже предизвикателство и за да го преодолеем ще разчитаме на мощен двигател. Нямаме търпение да покажем J17 в пълния му завършен вид в София в началото на месец май“, сподели гл.ас. д-р Росен Христов, ръководител на отбора.

Тестовете с автомобила ще започнат в края на април, само месец преди финалите на Shell Eco-marathon в Лондон.

„Участниците от Техническия университет във Варна са доказателството, че амбицията и постоянството, независимо от предизвикателствата и трудностите по пътя, са катализатор на положителни промени. Понякога е по-добре да направиш крачка назад, за да се засилиш за скока. Надявам се, че макар и на непознато трасе, отборът ще даде всичко от себе, за да се представи достойно и да докаже, че има заслужено място в Shell Eco-marathon Европа“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Автомобилът ще бъде представен заедно с колите на останалите участващи отбори от България на специално събитие на 9 май в гр. София.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете
http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html
.
Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти