"Златен шпайк" отново събира суперзвездите на световната атлетика

"Златен шпайк" отново събира суперзвездите на световната атлетика

Организаторите на турнира "Златен шпайк" в Острава анонсираха една от суперзвездите, които ще участват в тазгодишното издание на 28 юни. Това е световният рекордьор и олимпийски шампион на 400 метра Уейд ван Нийкерк, който ще се пусне на 300 метра. Надпреварата в Острава е от сериите на IAAF "Световно предизвикателство". 

24-годишният южноафриканец, който беше избран за Атлет №1 в света за 2016, държи третото най-бързо време в историята на 300 м. Миналата година на Гран При в Кингстън Ван Нийкерк спря хронометрите на 31.03 сек. Световният рекорд е 30.85 сек на Майкъл Джонсън от Претория, поставен през 2000 г. Второто най-добро постижение в света е 30.97 сек на Юсейн Болт и беше регистрирано в Острава през 2010 г.
 
"Винаги съм се наслаждавал да се състезавам в Острава и очаквам с нетърпение да изляза отново тук. Надявам се на добро бягане и на страхотен резултат, както винаги", каза Ван Нийкерк, който се нареди втори на 400 м през 2013 г. 

По време на бягането си на 400 м на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през миналата година, когато постави световния рекорд от 43.03 сек, неофициалното време на Ван Нийкерк на 300 м беше 31.00 сек. 
Чешката суперзвезда Павел Маслак, двукратен световен шампион в зала и трикратен европейски под покрив на 400 м, също ще застане на старт на 300 м. 

Уейд ван Нийкерк няма да е единственият олимпийски шампион, който ще участва в 56-ото издание на турнира "Златен шпайк". По-рано през годината организаторите на надпреварата обявиха, че в Острава ще стартират олимпийският шампион на 5000 и 10 000 м Мо Фара (Великобритания), олимпийският първенец в хвърлянето на копие Томас Рьолер (Германия) и златният медалист от Рио де Жанейро в тройния скок Крисчън Тейлър (САЩ). 

Снимка: Getty Images/Guliver
 

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти